PULLKA Beachbody Workout op Groene Strand Noord Holland

Zaterdag 18 maart 2023 werkten natuurorganisatie Landschap Noord Holland en de gemeente Bloemendaal samen met PULLKA, een sportorganisatie die buitensport combineert met inzet voor de natuur. In dit geval was dat zorgen voor een beschermd rustgebied voor strandvogels op het Noord Hollandse strand nabij Parnassia Bloemendaal.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting) Tekst gaat steeds door na foto’s of film.

Maar liefst 128 grote houten palen van 2 meter lengte én met het nodige gewicht, verslepen naar de juiste plek op het strand is niet bepaald een ‘easy workout’. Maar ongeveer 20 vrijwilligers deden deze vrij zonnige zaterdag mee aan een stevige workout door het mulle zand, waarbij de dus best zware palen in een kunststof slede door het zand werden meegesleept, of door de sporters werden gedragen op de schouders. Dat verslepen met een slede wordt ook wel ‘hiken’ genoemd (Zie ook openingsfilm)PULLKA is een nieuwe buitensport. Het wordt beschouwd als veiliger én completer dan hardlopen en het geeft meer natuurbeleving dan bootcamp. Daarnaast is het methode om in de buitenlucht rijker om te gaan met jezelf, anderen en de natuur om je heen. Gun jezelf meer ‘buitenbeweegtijd’ en word sterker door en voor de mooiste natuur. Verderop in het artikel de websitelink naar PULLKA.

Rond 10:00 uur in de ochtend verzamelden de natuur- en sportliefhebbers zich op de grote parkeerplaats bij Parnassia, waar alle benodigdheden werden verzameld (Hieronder de auto’s met de sledes en gereedschappen)Uiteraard waren ook de sporters van ‘PULLKA’ direct vertegenwoordigd.Voorafgaand aan de start van de workout met als doel de bescherming van het vogelbroedgebied, werden de deelnemers toegesproken (zie en beluister openingsfilmpje) en werd een groepsfoto gemaaktU ziet dat op enkele palen een bord is vastgemaakt, waarop strandbezoekers worden geattendeerd vooral toch rekening te houden met onze prachtige natuur.Zodra het gehele team met sledes, palen, hamers- en overige benodigdheden de juiste plaats op het strand hadden bereikt, ontmoetten ze de Bloemendaalse wethouder Henk Wijkhuisen, die zelf enthousiast vogelspotter is en de eerste paal met bord ging slaan….Bekijk ook het filmpje met de wethouder hieronder

Het werd mede dankzij de weersomstandigheden én vooral de inzet van enthousiaste sportvrijwilligers een fantastische workout. De beschermde vogelpopulatie ‘broedt vast’ op een plannetje hun weldoeners te belonen. Wat mij betreft is de grootste beloning, dat we van ze kunnen genieten in een natuuromgeving die ook wordt gerespecteerd door strandbezoekers. Hieronder nog een verdere fotoimpressie van deze fantastische dag….en vóór de laatste foto de website-link naar PULLKAGroepsfoto op strand
KLIK HIER voor de website van PULLKA

 

Reacties

Cookieinstellingen