Zandstroom bij ZFM: Radio-uitzending om ‘nooit te vergeten’

Foto: Zandstroom

Op vrijdag 24 maart werd in de radiostudio van ZFM aan de Tolweg in Zandvoort een live-uitzending gepresenteerd met als thema: ‘Vandaag begint je leven als acteur’. ZFM-radiopresentatoren Willem Boer en Charles Duijff, die iedere twee weken op vrijdagochtend hun programma ‘The Boys Are Back In Town’ presenteren, legden nu de rode loper uit voor club-bezoekers van de Zandstroom in Zandvoort en hun begeleiders.

Tekst Charles Duijff, foto’s Edwin Keur (Zandvoort foto) en Charles Duijff (Nieuws.nl)

Met clublid/clubleden worden hierna bezoekers aan de Zandstroom bedoeld, mensen met een haperend brein die een unieke dagopvang kunnen bezoeken….

The Boys Are Back In Town

Wim en Charles maken, mede geassisteerd door presentatrice Gerrie Rutte (o.a. Goede Morgen Zandvoort) tussen 10:00 uur en 12:00 uur normaliter twee uur radio op de vrijdagochtend, ik schreef het al, om de veertien dagen.

Dat is een programma met smaakvolle muziek, humor en satire ingevuld door (vaste) typetjes gecreëerd door de stem van Charles, typetjes die steeds te gast zijn in het programma. Maar het is vooral een programma zonder ‘draaiboek’, dus volledig geïmproviseerd. Vrijdag 24 maart 2023 werd dat een heel ander verhaal. Het werd een uitzending van totaal vier uur, waarvan drie uren werden samengesteld en ingevuld door zorgverleners van de Zandvoortse club Zandstroom, in samenwerking met ‘The Boys’ Willem en Charles en natuurlijk Gerrie Rutte. Gerrie zorgt bovendien altijd voor liefdevolle begeleiding/verzorging van radiogasten.

Collega presentatoren van ZFM leverden daarvoor 24 maart hun zendtijd in, waarvoor veel dank en respect.

Dank ook aan Edwin Keur voor zijn enthousiaste inzet en mooie foto’s. De websitelink naar zijn site Zandvoort foto vindt u onderaan in dit artikel.

Nu wél een draaiboek

Tijdens een eerdere uitzending van ‘The Boys’ was Leontine Trijber, programmacoördinator bij ontmoetingscentrum Zandstroom, te gast om te vertellen over mensen met een haperend brein en haar ruime ervaring met deze helaas steeds groter wordende groep vooral oudere mensen. Dit is een onderwerp waarover zoveel valt te leren, ik schrijf met name leren, dat ‘The Boys’ en Leontine besloten een lange radio-uitzending te gaan maken over onze medemens, getroffen door deze vreselijke aandoening. (Hieronder Leontine Trijber, foto Edwin keur Zandvoort foto) Tekst gaat steeds door na verdere foto’s….Besloten werd een aantal clubleden van de Zandstroom uit te nodigen om de uitzending live bij te wonen én te komen ‘acteren’ op de radio. U begrijpt dat om het geheel goed te laten verlopen nu wel een draaiboek moest worden gemaakt. Dat gebeurde door Leontine en haar collega’s. Publiciteit werd verzorgd door alle betrokkenen en met name ook door presentator Willem Boer, die zorgde voor een mooie flyer en veel tijd besteedde aan onderlinge communicatie. Communicatie met als doel er een zo ge-olied mogelijke uitzending van te maken….en dat werd het! (onderstaande foto naast het hondje Willem (L) en Charles (R) Gerrie Rutte (L) in de groep)Burgervader David Moolenburgh

Burgemeester David Moolenburgh maakte ondanks zijn meestal drukke agenda tijd vrij voor een bezoek aan de radiostudio tijdens dit live-programma. Namens alle betrokkenen ook bijzonder dank daarvoor. De burgemeester is al geruime tijd van harte geïnteresseerd naar wat er aan zorg wordt besteed bij de Zandstroom. Hij vertelde over een bijzondere ervaring tijdens zijn eerste bezoek aan de Zandstroom. De bezoekers van de Zandstroom mochten op dat moment ervaren hoe het voelt om kickbokser te zijn en droegen grote bokshandschoenen. Toen de burgemeester wilde meedoen haalde één van de clubleden spontaan naar hem uit. Hij ging gelukkig niet knock-out!Wat gebeurde er verder tijdens de radiouitzending?

Bezoekers van de Zandstroom mochten live op de radio hun zelf gemaakte gedicht voordragen, of vertellen hoe zij het bezoek aan hun club beleven. Alle betrokkenen straalden van oor tot oor tijdens hun verhaal over de Zandstroom en iedereen vertelde zeer positief over hun dagbesteding, waar ze nagenoeg dagelijks naar uitkijken…. Ronald Naar 

Bijzonder was het optreden van gitarist/zanger Ronald Naar uit Amerongen, die ook regelmatig bij de Zandstroom komt optreden. ‘Ronald Naar, beslist geen ‘naar’ optreden’ grapte presentator Charles Duijff. Hij besloot om samen met Ronald een aantal Nederlandstalige liedjes te zingen, waaronder Het Dorp van Wim Sonneveld…’Langs het tuinpad van mijn vader’ klonk als groot koor in de studio en diverse studiogasten werden emotioneel bij deze warme ervaring. Muziek heelt, kun je rustig zeggen. Ronald bracht daarna ook zelf een vocale- en instrumentale bijdrage, waarop uitbundig werd gedanst….De Zandstroom bestaat in 2023 tien  jaar! Vanwege dit jubileum worden diverse activiteiten georganiseerd. Woensdag 29 maart t/m vrijdag 31 maart vindt o.a. een bijzondere tentoonstelling plaats. Websitelink naar informatie daarover verderop in het artikel. De redactie van Nieuws.nl zal een bezoek brengen aan die tentoonstelling. Het verhaal gaat verder dus en dat is ook hard nodig, want velen in de samenleving weten nog onvoldoende over ‘het haperend brein’ en hoe ermee om te gaan. Wat betekent het voor de mantelzorgers, partners, familieleden en overige betrokkenen….

Radiouitzending terugluisteren

Binnenkort kunt u deze radio-uren terugluisteren op de website van ZFM. Nogmaals, enkele relevante website-links verderop in dit artikel, vóór de laatst gepubliceerde foto. Hieronder ‘The Boys’ presentatoren Charles Duijff en Willem Boer (ook bekend als Willem Bruist)    Relevante websites:
WEBSITE Zandvoort foto (Edwin Keur)
Zorgbalans zorglocatie/zandstroom
FACEBOOK-pagina De Zandstroom
Website ZFM Radio

 

 

 

Cookieinstellingen