He’s Got A Name: Jim Croce; vandaag is het 50 jaar geleden dat hij verongelukte

Vandaag 50 jaar geleden, op 20 september 1973, kwam de 30-jarige Amerikaanse singer-songwriter Jim Croce om het leven toen zijn vliegtuig kort na het opstijgen een boom raakte en neerstortte. Behalve Croce overleefden ook zijn gitarist en vier andere passagiers de crash niet. Het betekende het einde van een carrière die eigenlijk nog maar nauwelijks was begonnen.

(tekst: Wim Meijer)

Vliegtuigcrashes
De hele wereld mag dan zeggen dat vliegen de meest veilige vorm van passagiersvervoer is, toch is het opvallend hoeveel grote artiesten het leven lieten bij vliegtuigongevallen. Zangers als Jim Reeves, John Denver, Otis Redding, Buddy Holly, Richie Valens en Ricky Nelson trof allemaal hetzelfde ongelukkige lot. En ook de toen net doorgebroken zanger Jim Croce en zijn vaste gitarist Maury Muehleisen voegden zich op 20 september 1973 bij dit gezelschap.

Eindelijk succes
Het noodlot trof Jim Croce precies in het jaar waarin alles mee leek te zitten. Als sinds 1964 was hij serieus met muziek bezig geweest. Tot 1970 trad hij samen met zijn vrouw op met zowel covers van andere artiesten als met zelf geschreven nummers. Succes bleef echter uit totdat hij in 1972 een deal sloot met ABC Records en nog in hetzelfde jaar twee albums uitbracht: ‘You Don’t Mess Around With Jim’ en ‘Life & Times’. Met de singles “You Don’t Mess Around With Jim”, “Operator” en “Time In A Bottle”  kreeg hij volop aandacht van de radiostations en met “Bad, Bad Leroy Brown” scoorde hij in juli 1973 zelfs een nummer-1-hit in de Amerikaanse hitlijsten.

Fatale crash
De nieuwe mijlpaal in zijn carrière moest het album ‘I Got a Name’ worden, dat eind 1973 zou uitkomen. In het kader van de promotietour voor dit album reisde Jim Croce met Maury Muehleisen op 20 september 1973 met een klein gehuurd toestel van Natchitoches, Louisiana naar het volgende optreden in Sherman, Texas. Sherman zou echter nooit worden bereikt. Kort na de start crashte het toestel nadat het een boom aan het eind van de startbaan had geraakt. Alle zes de inzittenden kwamen om het leven.

I Got a Name
De dag na het ongeluk kwam, zoals gepland, de nieuwe single van Jim Croce uit: “I Got a Name”. Ook dit nummer werd een stevig Top-10-hit net zoals twee andere nummers van het gelijknamige album “Workin’ at the Car Wash Blues” en “I’ll Have to Say I love You in a Song”

Laatste tekst
Extra dramatisch is het gegeven dat Jim Croce eigenlijk de intentie had om, na de promotietour rond het album ‘I Got a Name’, te stoppen met het maken van muziek. Dit bleek uit een brief van Jim Croce die hij zijn vrouw Ingrid had gestuurd gedurende zijn laatste reis, en die zijn weduwe een week na zijn dood ontving. Hierin schreef hij dat hij zich wilde gaan bezighouden met het schrijven van filmscripts en korte verhalen, omdat hij dan niet meer zover van zijn gezin verwijderd hoefde te zijn. “Immers”, zo schreef hij, “Vergeet niet, het zijn de eerste zestig jaar van het leven die ertoe doen, en ik heb er dus nog dertig te gaan. Ik hou van je!”

Het zou zijn laatste geschreven tekst zijn.

Cookieinstellingen