Onsterfelijke dierenliefde op Werelddierendag… en ook heel lang daarna!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Wat zijn we gek op onze huisdieren! Kosten nog moeite worden gespaard om het onze honden, katten, vogels, fretten, cavia’s, ja… zelfs wandelende takken, vogelspinnen en leguanen naar de zin te maken. En zelfs als het echte einde daar is, vindt menig dierlijke huisgenoot een passende laatste rustplaats. Nederland kent inmiddels enkele tientallen dierenbegraafplaatsen. Een fenomeen wat in Parijs al 124 jaar bestaat. Speciaal voor Dierendag maakte NieuwsNL een bijzonder uitstapje naar de eerste dierenbegraafplaats ter wereld: La Cimetière des Chiens in Parijs. Zeg maar: een soort Père-Lachaise, maar dan voor dieren… en soms heel beroemde dieren.

(tekst: Wim Meijer)

Meer dan een eeuw geleden, in 1899, werd in Asnières, een voorstad van Parijs, La Cimetière des Chiens aangelegd. Anders dan de naam doet vermoeden, is het veel meer dan alleen een hondenbegraafplaats, want ook katten, schapen, papegaaien en zelfs paarden hebben in de afgelopen 124 jaar hun laatste rustplekje gevonden aan de oever van de Seine.

Eerste dierenbegraafplaats
De hondenbegraafplaats in Asnières was een initiatief van de jurist Georges Harmois en journaliste en feministe Marguerite Durand. De reden van het oprichten van de begraafplaats was om de gegoede burgerij een mogelijkheid te bieden om hun huisdieren te begraven op een mooie en prestigieuze locatie. Deze locatie wordt gekenmerkt door een indrukwekkende gevel die als entree van ‘La Cimetière des Chiens’ werd ontworpen door de Franse architect Eugene Petit. Volksgezondheid
Overigens lag er nòg een reden ten grondslag aan de ontstaan van de dierenbegraafplaats, en dat was de volksgezondheid. Vòòr 1900 had men in Parijs geen praktische en verantwoorde manier om van dode dieren af te komen. Soms gingen dieren naar de vilder of werden opgezet. Maar de meeste verdwenen toch tussen het vuilnis van de miljoenenstad of in het water van de Seine. Dit met alle gezondheidsrisico’s van dien.


Beroemdheden

Inmiddels zijn er in die 124 jaar al meer dan veertigduizend dieren begraven op de Parijse hondenbegraafplaats, en behalve geliefde onbekende dieren zitten daar ook een flink aantal ‘beroemdheden’ tussen. Zo ligt er een van der herdershonden begraven die de rol speelde van Rin Tin Tin in de gelijknamige televisieserie uit de zestiger jaren. En ook vind je er een standbeeld van de Sint Bernhardhond Barry, een reddingshond uit de Alpen die meer dan veertig mensen redde en tijdens zijn eenenveertigste redding zelf het leven liet.
Ook vind je er het graf van Kroumir, de kat van de beroemde Franse journalist en politicus Henri De Rochefort, die uit verdriet vier dagen na haar meester stierf, Drac de hond van prinses Elisabeth van Roemenie, Marquise & Tony, de honden van prinses Lobanof en een monument voor alle politiehonden.

Monumenten
Niet alleen voor de voormalige baasjes van de dieren is het Cimetière des Chiens in Asnières een mooie plaats om aan te doen. De grote verscheidenheid aan grotere en kleinere monumentjes met liefdevolle en vertederende teksten en afbeeldingen nemen je even mee in een wereld van heel veel liefde tussen mens en dier.

Locatie en openingstijden
Je vindt het Cimetière des Chiens in Parijs, 4 pont de Clichy – 92600 Asnières Openingsuren: van 16 maart tot 15 oktober: alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur En van 16 oktober tot 15 maart: alle dagen van 10.00 tot 16.30 uur…. Maandag gesloten

Hieronder een foto-impressie van La Cimetière des Chiens: 

Cookieinstellingen