Met z’n allen in de rij voor 100 miljoen oliebollen

Foto: Inter Visual Studio

In lange rijen stonden we vandaag weer voor de talrijke oliebollenkramen, geduldig wachtend op  ons eigen portie oliebollen, appelflappen, appelbeignets, ananas-, appel- of rum-rozijnenbollen. En ook buiten de oliebollenkramen was er de laatste dagen heel wat oliegepruttel waar te nemen in de huiselijke kring. Het resultaat van al dat wachten voor de oliebollenkramen en al dat bakken in de eigen keuken: een dikke 100 miljoen oliebollen!

(tekst: Wim Meijer)

Al die oliebollen vinden in de uren voor en na de Jaarwisseling hun weg naar de magen van de ruim 14 miljoen oliebol-etende Nederlanders (ongeveer 15% van de Nederlanders zou zich niet vergrijpen aan de traditionele caloriebommetjes). Dat zijn er zo’n 8 per persoon! Acht oliebollen die we dan weer sfeervol ‘wegspoelen’ met in totaal zo’n 2,5 miljoen flessen champagne.

Vervlogen tijden? Steeds meer oliebollen worden gehaald bij de oliebollenkramen, maar toch… gaat er niets boven de traditionele huisvlijt in de keuken (foto: Picryl)

25 oliebollen om 1 kilo aan te komen
Nu mag het zo zijn dat de oliebol niet echt gerekend mag worden tot de meest gezonde etenswaar, toch zul je er heel wat van moeten verorberen om daadwerkelijk je lichaamsgewicht duurzaam te laten toenemen. Zo bleek uit een onderzoek enkele jaren geleden dat je je wel héél erg te buiten moet gaan aan oliebollen om je lichaamsgewicht met 1 kilo te laten toenemen. Het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM, berekende dat een oliebol van 100 gram (gemiddeld gewicht) gevuld met krenten en rozijnen, 275 kilocalorieën (kcal) bevat. In de wetenschap dat, om een kilo aan te komen, je ongeveer 7000 kcal moet innemen (bovenop je standaardinname van 2000 tot 2500 kcalper dag) betekent het dat je, naast je ‘gewone’ eten, zo’n 25 oliebollen moet eten. Nou, en dan heb je het ook wel voor een heel jaar gehad met oliebollen.

Ongeveer het aantal oliebollen dat je nodig hebt om 1 kilo aan te komen (foto: Pixabay)

Traditie al meer dan 2000 jaar oud
Overigens zijn wij Nederlanders niet het enige volkje dat rond de jaarwisseling culinair uit de ‘bol’ gaat. Bijzondere eetgewoonten, veelal met de intentie om daarmee geluk op te roepen voor het nieuwe jaar, zijn van alle tijden en spelen in alle landen. Zo is de traditie van oliebollen al terug te voeren tot de tijd van de Germanen, zoals blijkt uit onderstaande video van de NTR gemaakt voor het jeugdjournaal.

Na het zien van dit filmpje wellicht de vraag: Hoe zouden nu die echte ouderwetse olie-koecken smaken? Welnu je kunt ze zelf proeven, maar dan zul je ze ook zelf moeten bakken. Wat je daarvoor nodig hebt? Het in 1667 verschenen Nederlandstalig kookboek voor de elite ‘De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster’. Dit kookboek wordt beschouwd als het enige Noord-Nederlandse kookboek uit de Gouden eeuw. Hierin staat ook het originele recept voor Olie-koecken, de voorlopers van onze huidige oliebollen. Het is boek is nog steeds verkrijgbaar in een herziene een aangepast editie.

(foto: Wikipedia)
Cookieinstellingen