Nieuwjaarsduik 2024 Zandvoort: almost ‘Nat’ done, ware stormloop of gewoon een koud kunstje?

Foto: Charles Duijff

Ok van Batenburg was in 1960 met een groep zwemmers van Njord ’59 uit Haarlem initiatiefnemer van de eerste nieuwjaarsduik, die toen plaatsvond in Zandvoort. Inmiddels is het traditie in vele badplaatsen en overal waar open water ruimte biedt aan dit koude kunstje.

Tekst en foto’s Charles Duijff, films John van der Wall (Youtube 023TVonline) en van ‘Zandvoort Inside’ (Verderop in artikel de filmpjes en link naar het album met alle foto’s)

Ok van Batenburg, (lichtbruine jasje) initiatief nemer Nieuwjaarsduik Zandvoort 1960.

De temperatuur van het Noordzeewater was 1 januari 2024 zo’n 8 graden en zo kon ook nu weer gesproken worden van ‘een koud kunstje’, wanneer je de moed had een plons in de branding te nemen. Eigenlijk betekent ‘een koud kunstje’ dat iets heel makkelijk lijkt, maar niets is minder waar! Sommigen die aanvankelijk enthousiast aan de warming up deelnamen, keerden al bij natte voeten om,  terwijl de echte ‘die hards’ daadwerkelijk even kopje onder gingen. Maar pret was het…..én druk! On 14:00 uur ging het LOS!

Ook kinderen toonden veel moed, bijgestaan door (groot)ouders of andere begeleiders, waarmee ze konden ervaren dat deze duik in tegenstelling tot ‘Dokter Bibber’ geen kinderspel blijkt. Maar als je even doorzet beleef je er meestal net zoveel bibberend plezier aan! Bekijk hieronder het filmpje van John van der Wal.

Natuurlijk gebeurde het evenement weer onder veilig toezicht van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM)

Bekijk hieronder het filmpje van Zandvoort Inside

KLIK HIER voor het album met ALLE FOTO’S

Cookieinstellingen