NN Egmond Halve Marathon: koud, onstuimig, razendsnel en… met een Nederlandse winnaar!

Lucas Nieuweboer eerste Nederlandse winnaar in Egmond sinds 2006

EGMOND AAN ZEE – Vandaag werd in Egmond aan Zee voor de 49e keer de NN Egmond Halve Marathon gelopen. Maar liefst 18.000 lopers meldden zich aan de start voor 21,1 kilometer over strand en door duinen onder ronduit barre weersomstandigheden. Een stevige en koude noordenwind die de lopers op het strand in ieder geval in de rug hadden, maar ook regelmatig striemende regen en dat bij temperaturen die niet boven de 5 graden kwam.

Ondanks de koude kan men toch spreken van ook een hartverwarmend evenement. Hartverwarmend door het  enorme plezier en enthousiasme dat van alle deelnemers afstraalde en ook door het veelkoppige publiek langs het parcours.Behalve een enorm volksfestijn is de NN halve Marathon toch bovenal ook een grote wedstrijd voor de toplopers en -loopsters. Een grote wedstrijd die na achttien jaar eindelijk weer eens een Nederlandse winnaar kende. Lucas Nieuweboer won verrassend de winterklassieker in een tijd van 1.03.34. Daarmee is hij de opvolger van Kamiel Maase, die in 2006 de race tussen Egmond aan Zee en Castricum won.

Nieuweboer had op Oudejaarsdag al zijn vorm getoond met de winst in de Sylvestercross in Soest. De Noord-Hollander bepaalde op het strand naar Castricum en in de duinen terug naar Egmond het tempo en liep in de slotfase weg bij zijn concurrenten. Nieuweboer kwam solo over de meet op de boulevard van Egmond aan Zee.

Ook op het strand naar Castricum voert Lucas Nieuweboer al de kopgroep aan

Ethiopisch podium bij de vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst naar de Ethiopische Aminet Ahmed in 1.12.19. Haar landgenoten  Ayantu Kumela en Alamrew Alamtsehay, eindigden als tweede en derde. Jill Holterman was de beste Nederlandse op de vierde plaats. Nienke Brinkman, die vorig jaar won bij de vrouwen, ontbrak.

De top-4 van de vrouwen in de laatste honderden meters op de Boulevard in Egmond aan Zee

Parcours aangepast
De organisatie had het parcours door de duinen iets aangepast. Veel paden waar de hardlopers normaal over rennen, stonden door de vele regenval van de afgelopen weken onder water en waren onbegaanbaar. Er waren voldoende alternatieven om de wedstrijdlopers overheen te sturen.

Khalid Choukoud, die vorige maand in Valencia voldeed aan de olympische limiet voor de marathon op de Olympische Spelen in Parijs, kon niet mee in het tempo van Nieuweboer. Tom Hendrikse en de Keniaan Victor Chumo wel. Hendrikse haakte tegen het einde van de race als eerste af, Chumo moest Nieuweboer in de slotfase ook laten gaan.

Khalid Choukoud nog even aan kop bij de opkomst van het strand

“Ongelooflijk, ik had dit niet verwacht”, zei de 29-jarige winnaar op NH Nieuws. “Ik was vorige week al ontzettend sterk in Soest en hier in Egmond kon ik constant het tempo hoog houden. Ik heb echt de wedstrijd hard kunnen maken. Het strand was dit jaar goed te doen. De wind kwam vanaf de zijkant en was niet heel hard. En er waren genoeg harde stukken zand waar je goed over kon rennen.”