Bewoners en gemeente samen voor schone wijk

Foto: Jaap Koper

Afgelopen zaterdag hebben buurtbewoners, vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Zandvoort gewerkt aan een schone wijk. Compleet met bladblazers, bezems en plastic zakken lopen mensen allerlei plastic en ander vorm van zwerfvuil uit de struiken en plantsoenen gehaald.

Hondenpoep

Het initiatief voor de schone wijk ligt bij de bewoners. De gemeente helpt mee om het grotere werk uit te voeren. Ook als het gaat om de overlast tegen bijvoorbeeld hondenpoep. ,,Sommige bewoners zeggen: ‘Ja maar ik vraag het niet meer, want ik krijg zo’n grote mond terug. Daar heb ik geen zin in'”, zegt de wethouder tijdens de schoonmaak.

Kleine groep

Wethouder Challik zegt ook dat het om een kleine groep hondenbezitters gaat die het verpesten voor anderen die wel goed willend zijn. Het is volgens de wethouder een verantwoordelijkheid van de hondenbezitter om de hondenpoep op te ruimen. ,,Een hond kan geen bord lezen”, zegt ze onomwonden. Volgens de wethouder moeten de baasjes van de honden zich afvragen dat ze het juist voor hun huisdier doen.

Verantwoordelijkheidsbesef

Aan de andere kant zegt de wethouder wel dat er best verantwoordelijkheidsbesef is bij de mensen voor een schone wijk. Tijdens de actie voor de schone wijk, vindt Challik het juist prachtig om te zien hoe kinderen bezig zijn om de omgeving een andere blik te geven. Volgens de wethouder zijn er kinderen bezig geweest om bankjes te soppen en af te nemen, maar lopen ze ook met plastic zakken rond op zoek naar rommel. ,,Samen staan we sterk”, klinkt het uit de mond van de wethouder.

Onthulling

Voorafgaand aan de schoonmaakwerkzaamheden is er een onthulling geweest van een bord bij de speelplaats van de flat aan de Lorentzstraat, waar even verderop de zijgevel wordt vervangen. Op dat bord staan de spelregels voor een plezierige spelomgeving. Het bord is juist bedoeld dat kinderen een geheugensteun krijgen om respect te hebben voor de leefomgeving.

Het onthulde bord
Het onthulde bord
Cookieinstellingen