Gemeentebegroting Zandvoort ruimer in 2017

Volgens de gemeente Zandvoort zal de gemeentebegroting voor 2017 ruimer gaan uitpakken. De financiële positie van Zandvoort zal ten opzichte van het afgelopen jaar gaan verbeteren. Bovendien is de gemeentebegroting meerjarig sluitend en is er ruimte voor nieuw beleid.

Belastingen gaan niet omhoog

De gemeentelijke belastingen gaan volgens de begroting niet omhoog. Het college denkt dat de financiële ruimte die dat geeft, er ruimte gaat ontstaan om te werken aan de toekomst van Zandvoort. Dat wil het gemeentebestuur vooral doen mer diepte-investeringen in de samenleving en in economische ontwikkeling. De tarieven zullen dan ook los van een kleine inflatiecorrectie gelijk blijven. Het college gaat de gemeentebegroting voor het komende jaar in een raadsvergadering op 1 en 2 november aanbieden, waar de raadsleden het huishoudboekje van de gemeente mogen vaststellen.

Behoedzaam

De afgelopen jaren heeft het college een behoedzaam financieel beleid gevoerd in lijn met het coalitieakkoord. Daar plukt de gemeente nu de vruchten van. In de voorjaarsnota van 2016 hebben het college en gemeenteraad afgesproken dat zij bij een gezond financieel perspectief de Strategische Investeringsagenda samen verder willen ontwikkelen. Die tijd is nu gekomen. De financiële ruimte die is ontstaan krijgt een solide en toekomstbestendige bestemming. In het verder gezond maken van de financiën, het versterken van het economische klimaat van de badplaats, plezierig en veilig wonen en recreëren, een goede dienstverlening en het bieden van adequate zorg aan wie dat nodig heeft.

Sociaal Domein

De gemeente is in 2017 voor het derde jaar geheel of grotendeels verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning in Zandvoort en Bentveld met jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning, beschermd wonen en meedoen in de maatschappij. Zandvoort wil de eigen kracht en de zelfredzaamheid van inwoners stimuleren en versterken. Gemeenschapszin, voor iedereen betaalbare zorg, goed onderwijs en ruimte voor initiatieven uit de gemeenschap. Dat zijn de pijlers voor een samenleving waarin iedereen telt en meedoet, ongeacht niveau of draagkracht. Uit de gemeentebegroting voor 2017 wil Zandvoort onder meer investeren in het Sociaal Wijkteam, goed onderwijs en wil de gemeente zoveel mogelijk proberen om mensen in beweging krijgen.

Ruimtelijk Domein

De openbare ruimte is van ons allemaal. Een schone en veilige buurt is een belangrijke voorwaarde voor aantrekkelijk wonen, werken en recreëren. Daarom nodigt de gemeente inwoners en ondernemers uit om actief betrokken te zijn bij de leefbaarheid in Zandvoort en nodigt zij daarin uit voor de keuzes in inrichting en onderhoud. De ambities die de gemeente uit de structuurvisie “Parel aan Zee” heeft verwerkt, wil de gemeente meer zichtbaar maken. Naast kleinschalige ontwikkelingen en het leefbaar houden van Zandvoort, vult de gemeente een aantal grote projecten verder in. Deze projecten zijn bijvoorbeeld het Watertorenplein, het Badhuisplein en de Entree Zandvoort. Toekomstige ontwikkelingen zoals die van de Metropoolboulevard wil de gemeente meer concreet gaan maken. Waar het nodig zal de gemeente wegen en riool gaan vervangen en wil het zorgen voor voldoende groen.

Toerisme en Economie

Het optimaal benutten van de unieke kenmerken van Zandvoort en het scheppen van de beste condities waardoor Zandvoort toeristisch en economisch tot bloei kan komen. Dat zijn de uitgangspunten voor investeringen in Toerisme en Economie in 2017. De gemeente wil het Pop Up concept verder ontwikkelen en meer als uniek Zandvoorts concept naar buiten toe brengen. De evenementenagenda puilt in Amsterdam uit haar voegen; het college van Zandvoort wil daar een antwoord en alternatief bieden. De gemeente wil de reputatie van Zandvoort in de Metropool Regio Amsterdam bevestigen en versterken als dé grootstedelijke badplaats. In 2017 wil Zandvoort hard werken om de ondernemers zo goed mogelijk te faciliteren bij het ondernemen. Dat betekent een vlotte, klantgerichte en ondersteunende zakelijke dienstverlening waar de afspraken helder zijn.

Bestuur en dienstverlening

Zandvoort wil inwoners en ondernemers van Zandvoort en Bentveld optimaal en efficiënt van dienst zijn, met het borgen van de bestuurlijke zelfstandigheid van de gemeente Zandvoort. Dat zijn de hoofddoelstellingen Publieke Dienstverlening in 2017. Ongeacht de keuze voor scenario 1 (zelfstandig blijven) of scenario 2 (verregaande ambtelijke samenwerking met Haarlem). Door de uitbreiding van het takenpakket van de gemeente en de beslissende fase voor wat betreft de ambtelijke toekomst van Zandvoort, krijgt de gemeentelijke dienstverlening extra aandacht in 2017. De gemeente Zandvoort wil haar zelfstandige bestuurlijke positie bevestigen, versterken en een strategisch bestuurlijke koers voor de lange termijn uitzetten om deze te borgen. De uitgangspunten hierbij zijn de kwaliteit van de dienstverlening en de eigen “couleur locale”.  De gemeente Zandvoort zet in op minder en eenvoudiger regelgeving in heldere en begrijpelijke taal. De gemeente wil nieuwe instrumenten en mogelijkheden inzetten waarmee inwoners en ondernemers met de gemeente mee kunnen denken of hun mening kunnen geven.

Openbare orde en veiligheid

De speerpunten van het veiligheidsbeleid van de gemeente Zandvoort zijn: Veiligheid, Plezierig uitgaan en Samenwerking. De gemeente is verantwoordelijk voor de integrale veiligheid bij openbare orde, brand en rampenbestrijding. Hierin hebben inwoners en ondernemers ook een eigen verantwoordelijkheid. De gemeente werkt nauw samen met de partners zoals politie, de VRK (brandweer, GGD/GHOR, rampenbestrijding) en de reddingsbrigade. In 2017 stuurt de gemeente op het vergroten van de zelfredzaamheid van bewoners, bezoekers en ondernemers. Zandvoort wil de inwoners van de badplaats uitdagen met vragen als: ‘Wat kunt u zelf doen om zo veilig en prettig mogelijk te wonen, te ondernemen en te recreëren? Wat kunt u doen om de kans op brand zoveel mogelijk te verkleinen? Wat zijn de spelregels?’ De gemeente denkt dat samenwerken leidt tot een betere veiligheid.

Handhaving

Ondernemen, prettig verblijven en recreëren gaat hand in hand met plezierig wonen. Daarvoor werken ondernemers, handhaving en politie samen met bewoners aan preventie en het verbeteren van de naleving van regels in de openbare ruimte. Een adequate uitvoering en goede naleving van de Drank- en Horecawet hoort daarbij.

 

Cookieinstellingen