Voormalige Koepelgevangenis in het teken van borstkanker

Foto: Cathy Samé Lottin

De voormalige Koepelgevangenis van Haarlem staat in het teken van borstkanker. Een aantal kunstenaars hebben zich afgelopen weekend een dag lang opsluiten in de gevangenis. Onder de kunstenaars is de Zandvoortse Cathy Samé Lottin.

Doel

Cahty heeft een doel met haar dag achter de tralies. Zelf herstelt ze van borstkanker. Het herstelproces benadert Cathy positief, omdat zij met die instelling het herstelproces wil bevorderen. Met haar haar muurschildering wil zij de ziekte beter bespreekbaar te maken.

Borstkanker

Bijna anderhalf jaar geleden, krijgt Cathy te horen dat ze borstkanker heeft. ,,Ik was net geëmigreerd naar de Seychellen en de bedoeling was dat ik daar twee jaar zou blijven. En toen voelde ik ineens die knobbel in mijn borst”, vertelt ze aan NH Nieuws

Laatste fase

Inmiddels zit Cathy in de laatste fase van haar behandelingen. Op het moment dat ze de diagnose van haar ziekte krijgt, mist ze de informatie die ze nodig heeft op al haar vragen. ,,Ik zag dat er in Amerika bijvoorbeeld wel open over werd gesproken, maar in Nederland kon ik niet veel informatie vinden”, vertelt Cathy aan NH Nieuws.

Pink Turtle Foundation

Om die reden richt zij de stichting de Pink Turtle Foundation op, om een platform te bieden aan vrouwen die met borstkanker te maken krijgen. Zelf omschrijft zij de vrouwen als ‘borstkanjers’. Cathy is in de voormalige cel 018 bezig. Ze ziet de Koepelgevangenis ook als een omgeving die symbool staat voor het hebben van borstkanker.

Muurschildering

In de cel heeft de positief ingestelde Cathy een muurschildering gemaakt. Zelf noemt zij de uitbeelding van deze schildering ‘haar persoonlijke borstkankerreis.’ Op die manier hoopt Cathy dat mensen inspiratie halen uit haar werk. De muurschildering van Cathy is vanaf begin oktober te bezichtigen in de Koepel, net als alle andere werken die dit weekend zijn gemaakt in de cellen van de gevangenis.

Bron: NH Nieuws

Cookieinstellingen