Afvalscheiding op strand kan beter

29 apr 2020, 21:21 Nieuws
strand met plastic materiaal hach pixabay
Pixabay
De afvalscheiding op de afvaleilanden op het strand kan volgens de gemeente Zandvoort beter. Verantwoordelijk wethouder Joop Berendsen reageert hiermee op onder meer een vraag van Groen Links Zandvoort/Bentveld die eerder gevraagd heeft hoe het gaat om het scheiden van afval op het strand.
In gebruik genomen
De gemeente heeft vanaf juli 2019 een aantal van deze eilanden geplaatst en in gebruik genomen om een betere afvalscheiding te realiseren. Op de afvaleilanden staan naast de restafvalcontainer ook containers voor glas, papier en plastic die door de gemeente zijn bijgeplaatst. Volgens Berendsen is uit uit de proef gebleken dat glas en papier goed worden gescheiden, maar dat plastic veelal vervuilt is met restafval.
Goed zichtbaar
,,De afvaleilanden zijn goed zichtbaar en worden door de reguliere strandbezoeker goed gebruikt. Het aanbieden van gescheiden afvalstromen wordt over het algemeen als positief ervaren bij zowel strandbezoekers als inwoners van Zandvoort. Sommige bezoekers geven aan bereid te zijn om speciaal voor de eilandjes om te lopen om zo hun afval gescheiden achter te kunnen laten bij deze afvaleilanden", zegt de wethouder.
Evaluatie
Volgens Berendsen zijn vanuit de evaluatie er nog een aantal verbeteringen benoemd die de gemeente in het seizoen 2020 nog wil uitvoeren. ,,Zo wordt ingezet op een mooiere uitstraling, passend bij de omgeving van het strand en een betere herkenbaarheid d.m.v. kleur bakken", laat Berendsen aan de gemeenteraad weten.
Bewustwording van strandbezoekers geprikkeld
Berendsen zegt dat op een aantal dagen de bewustwording van strandbezoekers wordt geprikkeld. Dat gebeurt met de inzet van een speciaal schoonmaakteam; die bezoekers enthousiast proberen te gemaakt. Het schoonmaak team deelt hulpmiddelen uit zoals papieren zakjes. De gemeente meet of dit effect heeft en of dit leidt tot een schoner strand. Ook zet de gemeente volgens Berendsen in op de bestrijding van sigarettenpeuken op het strand. ,,Een onderdeel hiervan is het plaatsen van zogenaamde asbaktegels", zegt Berendsen.
Foto: Pixabay