Betaalbaarheid woning belangrijk voor Zandvoortse huurder

23 dec 2015, 7:30 Nieuws
20151203 151406
Uit een enquête van het Huurdersplatform Zandvoort blijkt dat de betaalbaarheid van de woning het belangrijkste onderwerp is voor de Zandvoortse huurder. Afgelopen week heeft het platform de uitkomsten van deze enquête naar buiten gebracht.
Hoogte
46 procent van de huurders vindt de huur hoog ten opzichte van de kwaliteit van de woning. 76 procent van de huurders vindt de huur hoog en in sommige gevallen te hoog als het gaat om het inkomen van de huurder. 37 procent van de huurders maken zich zorgen over of ze de huur wel kunnen opbrengen. 39 procent van de huurders verwacht dat het inkomen de komende twee jaar daalt waardoor de betaalbaarheid onder druk komt te staan als de verhuurder een inflatie volgend huurbeleid volgt.
Toelichting
In de toelichting op deze antwoorden geven huurders aan dat ze ontevreden zijn over het onderhoud en over de kwaliteit van de woningen. Verder geven huurders in de toelichting ook aan dat ze vinden dat ze een te hoog deel van hun inkomen aan huur uitgeven of dat de huren veel harder stijgen dan het inkomen.
Respons
Van de 528 verspreide enquêtes heeft 21 procent gereageerd, maar geeft dat volgens het Huurdersplatform toch een betrouwbaar beeld. De Woonbond Kennis- en Adviescentrum dat de enquête heeft uitgevoerd in opdracht van het Huurdersplatform Zandvoort, doet de aanbeveling om vooral te onderzoeken naar de omvang van de betaalbaarheidsrisico’s in Zandvoort.