Gemeenteraad neemt motie van Ouderenpartij Zandvoort aan over mogelijke gevolgen ambtelijke fusie met Haarlem

22 feb 2021, 16:19 Nieuws
raadhuis bovenkant wim meijer fotografie 2
Vorige week heeft de gemeenteraad een motie aangenomen van Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) waarin de raad vraagt welke consequenties een mogelijk toekomstige ambtelijke fusie met Haarlem heeft. De grootste partij binnen de gemeenteraad vindt dat het college onder meer moet uitzoeken hoeveel het kost om weer een eigen ambtelijke organisatie op te bouwen.
(bron SVJ media )
Totale kosten
In de motie wil Peter Kramer namens de OPZ weten wat de totale kosten zijn van de voor Zandvoort verrichtte ambtelijke werkzaamheden als het gaat om het Dienstverleningshandvest, door middel van een benchmark, wat de zowel de financiële als de organisatorische consequenties zijn van voortzetting van de gemeenschappelijke regeling en het Dienstverleningshandvest. ,,En dus van het opnieuw beleggen van de ambtelijke werkzaamheden bij de gemeente Haarlem", zegt Kramer.
Consequenties
Daarnaast wil de OPZ voorman weten wat de zowel de financiële als organisatorische consequenties zijn van het beëindigen van de gemeenschappelijke regeling en het Dienstverleningshandvest voor de gemeente Zandvoort zijn, wat onder meer de operationele en financiële consequenties zijn als de te verrichten ambtelijke werkzaamheden bij een nieuw te vormen eigen ambtelijke organisatie van Zandvoort moeten worden belegd en vanaf welk moment met het opbouwen van een eigen ambtelijke organisatie moet worden begonnen. Dit is volgens Kramer nodig om spoedig na een eventueel besluit tot het beëindigen van de gemeenschappelijke regeling en het Dienstverleningshandvest over een eigen, volledig operationele, gehuisveste en toegeruste ambtelijke organisatie in Zandvoort te kunnen beschikken.
Kritiek
Bij het indienen heeft de grootste raadsfractie de nodige kritiek gekregen. PvdA Zandvoort raadslid Maaike Koper spreekt van een tendentieuze motie ‘die in strijd met de gemaakte afspraken’ zijn zet en Kees Mettes van de Zandvoortse christen democraten toont zich eveneens ongelukkig met de motie. Uiteindelijk heeft de motie het wel gehaald doordat collegepartij VVD Zandvoort voor de motie heeft gestemd. ,,Een meerderheid van Zandvoortse bewoners en ondernemers ervaart een achteruitgang in dienstverlening sinds de ambtelijke fusie. Dat is ernstig”, zegt VVD Zandvoort voorman Martijn Hendriks.