Zandvoorts Open Kampioenschap Makreel Roken

11 aug , 10:25 Nieuws
winnaar
Zandvoort - 'Rookt u?’ vroeg ik een deelnemer. ‘Alleen makreel en paling’ was het antwoord. In het stenen tijdperk ontdekte men volgens de overlevering dat voedsel door het te roken kon worden bereid én beter bewaard kon blijven.
Tekst en foto’s Charles Duijff, film John van der Wal (Youtube 023TVonline)
Zaterdag 10 augustus werd op een nieuwe locatie, het Kerkplein in de dorpskern van Zandvoort,  de 10e editie van het Zandvoorts Open Kampioenschap Makreel Roken georganiseerd. Deze nieuwe locatie zorgde voor veel meer toeschouwers, omdat het dé strandroute door het centrum is en aansluit op de meestal drukke Kerkstraat.  Maar liefst veertien rokers uit Zandvoort en uit de regio, streden om de perfect gerookte- en meest smaakvolle makreel. Kleurrijk, gaar, smaakvol, kortom ‘prijswaardig’ en om te watertanden.
Burgemeester David Moolenburgh bijgestaan door wethouder Gert-Jan Bluijs traden op als keurmeester. Dat deden ze overigens al vaker. Als collegeleden dit keer niet af te doen als hamerstuk. Met de Zandvoortse Grand Prix in het vooruitzicht nu een Grand Prix in de vorm van een beker voor de best gerookte makreel. Goud van kleur, dus een gouden jasje....
De winnaar Makreel Roken 2024 is geworden Willem Minkman. Op plek 2 eindigde Yvonne Damhoff en Herreld de Lange werd de nummer 3. Vorig jaar was de gelukkige winnaar Addy Ottho.
Verkoop makreel voor goed doel
Na afloop van de prijsuitreiking was er een openbare verkoop van de makrelen, waarvan de opbrengst dit jaar ging naar de bemanningspot van de Zandvoortse KNRM.
De oertijd, het ‘IJskast-loze’ tijdperk, maar evengoed oergezellig!
Niet alleen de bereiding en het bewaren van voedsel door het te roken, óók het verbeteren van de smaak werd gaandeweg in de Oertijd ontdekt. Vergis je niet, ook in ons nog altijd steenrijke tijdperk draagt roken nog altijd een ‘steentje’ bij waar het gaat om smaak en behoud. Denk bijvoorbeeld aan rookworst, aan zalm, ham, rookvlees, maar ook gevogelte als fazant of duif en wat dacht u van wild zoals zwijn. Er bestaat zelfs rookkaas. 
Om eten te bewaren kan worden volstaan met z.g. koud roken, waarbij temperaturen tussen de 10 en 25 graden worden aangehouden. Wil men voedsel garen en bovendien genieten van de rooksmaak, dan wordt warm roken toegepast bij temperaturen tussen de 40 en 110 graden. Roken kan door gebruik van een spit boven het vuur, met een z.g. rooktipi met huiden of met een rookoven. De rooktipi is een rek op de vuurplaats, die kan worden afgedekt met huiden.
Tijdens het roken van paling en makreel, zo werd mij verteld, is 67 graden de meest ideale temperatuur. Koud roken bij zo’n 30 graden is bijvoorbeeld zeer geschikt voor zalm.
Magere vleessoorten worden gerookt bij ongeveer 30 graden gerookt, worst bij 40 graden en spek bij 80 graden, maar spek kan ook koud worden gerookt.
Belangstellenden waren al de gehele ochtend welkom om het rookproces te komen bekijken en na afloop van de prijsuitreiking was er dus een openbare verkoop van de vers gerookte makrelen voor 4 euro per stuk , waarvan de opbrengst ging naar de bemanningspot van de KNRM. Onder de kopers ook veel toeristen!
BEZOEK HIER de website van Zeevisvereniging Zandvoort.
Bekijk hieronder het filmpje van John van der Wal
Hieronder een vrijwilliger van de KNRM
KLIK HIER voor alle foto's