Rust bij de Kust neemt hard standpunt in tegen Circuit Zandvoort

05 mrt 2019, 18:08 Nieuws
5i5a4045
Het bewonersplatform Rust bij de Kust uit Haarlem West neemt een hard standpunt in tegen het Circuit Zandvoort en vindt dat het geen rekening houdt met omwonenden. Dat blijkt uit een webartikel van Motorsport.com waar Karel van Broekhoven namens het bewonersplatform in Haarlem West stelt dat het Zandvoortse circuit een groot gebied onleefbaar maakt.
Opgelaaid
Het bewonersplatform uit Haarlem West heeft ervoor gezorgd dat de discussie rondom de komst van een mogelijke Formule 1 race op het Circuit Zandvoort behoorlijk is opgelaaid. Daarbij heeft Van Broekhoven de wind in de rug, want zoals eerder gemeld door onder meer NH Nieuws bemoeien ook geluidsdeskundigen met de zaak.
Stellingname
Van Broekhoven heeft ook tijdens de debatavond georganiseerd door D66 Haarlem duidelijk stelling genomen tegen de komst van een Formule 1 race. Het bewonersplatform Rust bij de Kust zit niet wachten op de koningsklasse in de autosport. ,,Nee, en bij ons in de regio is het draagvlak er ook niet zo erg hoor, moet ik eerlijk zeggen. Misschien in Zandvoort zelf, maar daarbuiten ziet men de bui toch wel hangen”,zegt Van Broekhoven, die refereert naar de extra geluidshinder die een Formule 1-race kan opleveren, op NPO Radio 1
. Zelf woont hij aan de westkant van Haarlem, waar Van Broekhoven stelt dat hij het eigenlijk nog beter hoort dan in Zandvoort zelf.
Twijfels
Van Broekhoven heeft ook zijn twijfels bij de economische meerwaarde van een Formule 1 race. Volgens Van Broekhoven is het maar de vraag of het wel zo goed is voor de economie. Zo zegt Van Broekhoven dat er onderzoek is gedaan naar deze effecten. Vrolijk wordt hij er niet van.
Overlast
Rust bij de Kust ervaart het als overlast. ,,Het is als met elk bedrijf: je kunt dan misschien wel veel geld verdienen of voor een of ander economisch voordeel kunnen zorgen, je moet natuurlijk ook aan de omwonenden denken. Het is toch heel gebruikelijk dat je als bedrijf rekening houdt met je omgeving. En Zandvoort doet dat niet”, zegt Van Broekhoven.
Aanleiding
Wat voor Rust bij de Kust aanleiding om een bewonersplatform te starten is de mogelijke komst van de Formule 1. ,,Dit is gewoon te gek. Het is niet van deze tijd dat één bedrijfje - want het is echt maar een heel klein bedrijfje, dat Circuit Zandvoort - zo’n ongelooflijk groot gebied volstrekt onleefbaar maakt”, zegt Van Broekhoven.
Beter
Van Broekhoven gaat nog verder door en vindt ook dat het er niet beter op geworden nu Prins Bernhard jr. eigenaar is geworden van het complex. ,,Sinds de prins er zit, is het veel lawaaieriger geworden. Hij verhuurt het aan iedereen die een evenementje wil organiseren. En dat gebeurt ook elke dag. Dan moet je denken aan een personeelsuitje, een racecursus of een dag voor een merk, zoals een BMW-dag of iets dergelijks. Het is elke dag wel raak”, laat Van Broekhoven weten.
Bezoek
Aan een bezoek die Rust bij de Kust bij de gemeente heeft gebracht, vindt Van Broekhoven dat hij daar geen goed gevoel aan overgehouden. Volgens Van Broekhoven zijn hij en zijn delegatie de deur uitgekeken. ,,We zijn ook bij de directie van het circuit op bezoek geweest. Daar hadden we een vriendelijk gesprek mee, maar er is geen sprake van enige bereidheid om minder herrie te gaan maken”, zegt hij.
Regels
Volgens Van Broekhoven houdt het circuit zich ook niet aan de regels die in de geluidsvergunning zijn opgenomen. Van Broekhoven stelt dat er behoorlijk veel overtredingen zijn, maar dat de Omgevingsdienst IJmond helemaal niet handhaaft. ,,Maar ook al zou er gehandhaafd worden en zouden ze zich keurig aan de regels houden, dan nog zou er een enorme overlast zijn. Die vergunning is gewoon veel te ruim. Je mag als burger best een feestje in je tuin houden en je mag dat zelfs elke dag doen, maar je veroorzaakt er wel veel overlast mee naar je buren, en je houdt rekening met je buren. Zandvoort houdt elke dag een feestje en houdt geen rekening met de buren”, zegt Van Broekhoven.
Hinderlijk
“Het is echt verschrikkelijk hinderlijk. Je kunt gewoon niet rustig in je tuin zitten. Je hoort de hele tijd het gejank van die motoren. Dan is het een uurtje stil en dan begint het weer. En dat elke dag. Dat is echt niet leuk hoor”, zegt Van Broekhoven. Inmiddels heeft de petitie die het bewonersplatform is gestart al ruim 4300 handtekeningen opgeleverd.
Bron: Motorsport.com