Seniorenhuisvesting niet altijd een kwestie van inkomen

09 mrt 2016, 12:00 Nieuws
hulsmanhof zandvoort jaap koper
Seniorenhuisvesting in Zandvoort door woonstichting De Key is niet altijd een kwestie van het inkomen. De Key reageert op een brief van Teresa Mok van het Huurdersplatform Zandvoort die tijdens de gecombineerde vergadering van de Commissie Bestuur en Middelen en Samenleving wordt behandeld.
Groei
Volgens de woonstichting klopt het dat het aantal ouderen stijgt. Een tendens die De Key ook ziet. Het onderzoeksbureau Rigo bevestigt eveneens dat het aantal ouderen voorlopig zal blijven stijgen. Deze trend neemt de woonstichting mee in de volkshuisvestingsopgave voor Zandvoort waar de gemeente, het Huurdersplatform Zandvoort en De Key op dit moment aan werken. Daar zit ook de seniorenhuisvesting in.
Weinig belangstelling
Toch stelt De Key dat op dit moment de reacties laag zijn, op de aangeboden 65+ woningen door de Woonservice. Volgens De Key is het aantal reacties soms zelfs op één hand te tellen. De afgelopen twee maanden heeft de corporatie twee keer een 65+ woning aangeboden om zo iets te doen op het gebied van seniorenhuisvesting.
Kandidaten
Op de eerste woning hebben vier kandidaten van 65 jaar en ouder gereageerd, maar hebben deze mensen volgens De Key geen gegevens aangeleverd, of zijn ze niet op de bezichtiging geweest of hebben ze wellicht een andere woning geaccepteerd. In totaal hebben 34 mensen gereageerd en heeft de tiende kandidaat de woning geaccepteerd.
Passend toewijzen
Op de tweede woning hebben alleen mensen gereageerd die jonger zijn dan 65 jaar. Op basis van passend toewijzen is deze woning met een nettohuur van € 650 geschikt voor een woningzoekende met een inkomen boven €30.000 . In dit geval kan het ook om seniorenhuisvesting gaan voor deze woning.
Huurprijzen
Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen. Zo moet De Key rekening houden dat mensen met een jaarinkomen hoger dan € 30.050 niet een huurwoning mag toewijzen die hoger is dan € 586 per maand. De eerste woning heeft een nettohuur van € 550 en ligt onder de aftoppingsgrens van € 586. Voor de tweede woning geldt een nettohuur van € 650.
Inkomen
Inkomen binnen de grenzen van passend toewijzen bij de eerste woning speelt volgens De Key geen rol. Woningzoekenden met huurtoeslag krijgen voorrang en woningzoekenden zonder huurtoeslag kunnen deze woning ook huren. Anders ligt dat met de tweede woning. De woning met een nettohuur van € 650 die boven de aftoppingsgrens ligt, is nog niet verhuurd. Op basis van ‘passend toewijzen’ moet De Key deze woning toewijzen aan woningzoekenden met een inkomen boven de € 30.050. Hier zit ook de groep van 65 jaar en ouder in die eventueel dat inkomen hebben.
Advertentieronde
Na de eerste advertentieronde heeft De Key de tweede woning niet kunnen verhuren. Bij de tweede advertentieronde hebben 28 mensen gereageerd, die allemaal jonger zijn dan 65 jaar.
Huurbeleid
Om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen minder kans maken op een woning die vrijkomt, geeft de woonstichting deze groep voorrang op woningen met een huurprijs lager dan € 586. Als blijkt dat dit niet voldoende is, zal De Key hiervoor in het nieuwe huurbeleid dat zij dit jaar gaan opstellen, passende maatregelen nemen. De gevolgen van passend toewijzen zal de corporatie blijven monitoren.