Verbreden van watertoren stuit vooralsnog op juridische belemmeringen

02 sep 2020, 8:18 Nieuws
5i5a4046
Het verbreden van de watertoren stuit vooralsnog op juridische belemmeringen, waarbij de toren alleen door het gebruik van een afwijkingsbevoegdheid kan worden verbreed. Dit kan als het buiten het plan om gebeurd, maar alleen is dat niet in lijn met de gemaakte afspraken om binnen het bestemmingsplan te blijven. Die mededeling doet wethouder Gert-Jan Bluijs aan de gemeenteraad .
Watertoren zelf gebruiken voor woningbouw
Verder is het de vraag of de watertoren ook zelf gebruikt kan worden voor woningbouw, alleen werpt de vraag zich op of dat binnen de bestaande bouw van de toren gelet op de eisen uit het Bouwbesluit echt wel mogelijk is, al dan niet met een grondig herstel van de buitengevel. ,,Hierover vinden nog gesprekken plaats. In de voorlopige schetsplannen zouden in het watertorenplan ongeveer 27 woningen kunnen worden gerealiseerd", zegt Bluijs.
Woningbouwprogramma
De mogelijkheid voor het verbreden van de watertoren maken onderdeel uit van het beoogde woningbouwprogramma. In dat beoogde programma spreekt het college van 37% sociale huurwoningen (18 stuks), 12% betaalbare koopwoningen (6 stuks), 20% middeldure koopwoningen (10 stuks) en 31% koopwoningen in het hogere segment (15 stuks). ,,Een meer exacte benadering van de 30 – 20 – 20 – 30% was vanwege de verdeling van vier woongebouwen en het beschikbare bouwvolume redelijkerwijs niet mogelijk", zegt Bluijs.
Parkeren
Verder heeft de wethouder de raad geïnformeerd over het parkeren rondom de watertoren, de grondverkoop en het stedenbouwkundig plan waar het project ook onderdeel van is. Bij het vaststellen van het parkeren rondom de watertoren zal Bluijs om een zienswijze van de raad vragen.
Grondverkoop
De grondverkoop gebeurt nog door het door de gemeenteraad vast te stellen Nota grondbeleid 2020 – 2024. Daarbij zit ook een nota die de spelregels regelt van de sociale en middeldure huur plaats. Dit gebeurt weer aan de hand van een residuele grondwaardeberekening en op basis van de bij de vaststellingsovereenkomst overeengekomen rekenmethodiek.
Stenbouwkundig programma
De uitwerking van het stedenbouwkundige programma is volgens Bluijs verder gevorderd. ,,Momenteel werkt Bad Zandvoort samen met technisch adviseurs van de gemeente om het plan volgens een op te stellen technisch programma van eisen aan te laten sluiten op de openbare ruimte. Bad Zandvoort verwacht in oktober tot een vaststelling van het voorlopig ontwerp te komen", laat Bluijs aan de gemeenteraad weten.