VVD Zandvoort wil duidelijkheid over Huis in de Duinen

31 okt 2016, 14:55 Nieuws
5i5a4045
Het verscherpte toezicht voor Huis in de Duinen door de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) is voor de VVD Zandvoort aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het Zandvoortse college. De Zandvoortse liberalen willen meer duidelijkheid hebben over de zorgwekkende situatie in het woonzorgcentrum aan de Herman Heijermansweg.
Ondermaats
Zo vindt de VVD Zandvoort de zorg al jaren ondermaats. Raadslid Martijn Hendriks van de raadsfractie vraagt zich in de brief af wat de gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan om de positie van kwetsbare ouderen te beschermen en hoe de zorg de komende jaren verbeterd gaat worden.
Inspectierapport
Hendriks is geschrokken van het inspectierapport. ,,De inspectie schrijft dat de zorg al lange tijd niet voldoet. Ook na meerdere verbetertrajecten voldoet de zorg nu niet aan 11 van de 15 gecontroleerde normen", zegt Hendriks. Hij vindt het onbestaanbaar dat het al zo lang ondermaatse zorg wordt geleverd.
Onderste steen boven
De liberalen willen met de brief aan het college de onderste steen boven krijgen. Zo wil de VVD onder meer weten welke signalen het gemeentebestuur van Zandvoort heeft ontvangen, op welke wijze er is ingegrepen en hoe het college van Burgemeester en Wethouders de vinger aan de pols denken te houden bij het huidige verbetertraject.
Media aandacht
Het verscherpte toezicht bij Huis in de Duinen is volgens de VVD het dagblad AD niet ontgaan. In een artikel van 24 oktober bij de krant is te lezen dat het woonzorgcentrum Huis in de Duinen het komende half jaar onder verscherpt toezicht komt te staan . Volgens het nieuwsartikel in het AD gaat er van alles mis bij het toedienen van medicijnen, dossiers van cliënten en deskundigheid van het personeel.
Vertrouwen
De IGZ heeft volgens de brief van de liberalen aan het college onvoldoende vertrouwen in dat het zorgcentrum de noodzakelijke verbeteringen doorvoert als zij niet nauwlettend door de inspectie in de gaten wordt gehouden. Volgens de VVD is het verscherpte toezicht een nieuw dieptepunt voor het Huis in de Duinen, dat al ruim acht jaar onder vuur ligt wegens ondermaatse zorg en gevaarlijke situaties voor patiënten.
Verontrustend
In 2008 zijn er volgens de VVD al verontrustende meldingen gedaan door ex-medewerkers. De zaak heeft toen ook de landelijke media gehaald en het PVV kamerlid Fleur Agema heeft zich de meldingen aangetrokken. De meldingen die toen zijn gedaan, zijn volgens de VVD Zandvoort tientallen voorbeelden van mishandeling, verwaarlozing, onvakkundige zorg en onheuse bejegening van kwetsbare ouderen.
Bevestiging
Hendriks stelt verder in zijn brief namens de VVD dat het beeld lijkt te worden bevestigd in een artikel van het Haarlems Dagblad van afgelopen augustus. Volgens Hendriks komen in dat artikel de Zandvoortse Jaap en Ria Paap aan het woord over de ‘respectloze’ manier waarop hun dementerende vader is behandeld in het Huis in de Duinen. In mails die de VVD, maar ook andere partijen en het gemeentebestuur, hebben ontvangen komt volgens Hendriks een vergelijkbaar beeld naar boven.