Waterleidingbedrijf PWN past toegangsregels Wurmenveld per 6 april aan voor het uitlaten van honden

25 mrt 2021, 16:58 Nieuws
honden uitlaten wurmenveld pwn aangeleverd
Na het paasweekend gaat PWN, op dinsdag 6 april de toegangsregels wijzigen van het duingebied Wurmenveld bij Zandvoort, waarbij bezoekers vanaf die datum welkom zijn met maximaal drie honden. De maatregel is bedoeld om grote groepen loslopende honden in dit gebied te voorkomen en het aantal klachten over onderlinge hinder tussen recreanten te verminderen.
(bewerkt persbericht PWN)
Signalen
Voor gebiedsbeheerder Margot Holland bij het waterleiding bedrijf aanleiding om naar de toegangsregels tegen het licht te houden. ,,We kregen steeds meer signalen van mensen die zich niet meer prettig voelden door grote groepen loslopende honden in de duinen. Dus zijn we in twee digitale bijeenkomsten met de omgeving in gesprek gegaan over mogelijke oplossingen. Prettige en constructieve gesprekken waarin hondenuitlaatservices, omwonenden, hondenbezitters, andere natuurorganisaties, vertegenwoordigers van de gemeente Zandvoort en andere duinbezoekers actief hebben meegedacht over oplossingen", zegt Holland.
Resultaat tweeledig
Het resultaat van de bijeenkomst is tweeledig: het Wurmenveld is vanaf 6 april toegankelijk voor maximaal drie honden per bezoeker. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om in recreatiegebied Spaarnwoude een ‘omheinde kavel’ te realiseren; een terrein exclusief voor hondenuitlaatservices. Vertegenwoordigers van de hondenuitlaatservices en recreatiegebied Spaarnwoude gaan in gesprek over de mogelijkheden van zo’n omheinde kavel. PWN blijft betrokken bij dit proces.
Zorgvuldig met alle belangen
,,We gaan zo zorgvuldig met alle belangen om maar begrijpen ook dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen met de nieuwe maatregelen. Veruit de meeste betrokkenen hebben laten weten dat ze positief zijn over de aanpak en blij zijn om op een prettige manier van de duinen kunnen blijven genieten. En dat is waar we het voor doen", zegt gebiedsbeheerder Holland. Na 6 april is er voor grote groepen honden nog ongeveer zeventig hectare gebied beschikbaar in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.