De gemeente Zandvoort betreurt het neerschieten van
damhert '
Scheve Gewei'. De gemeente betreurt ook dat veel inwoners vorige week zondag getuige zijn geweest van het incident. ,,Zandvoort is geen gemeente die toelaat dat er zomaar herten worden doodgeschoten. Maar het was helaas de enige optie", laat de gemeente in een reactie weten aan
NH Nieuws .
(bron: NH Nieuws)
Media
Niet alleen NH Nieuws heeft aandacht besteed aan het einde van het damhert, maar ook de landelijke media heeft zich gemeld. Dagblad
De Telegraaf heeft op een reportage gemaakt waar hertenfluisteraar
Willem van der Sloot zijn kant van het verhaal toelicht en waarbij ook een verdrietige inwoonster uit Zandvoort met betraande ogen voor de camera wat de actie bij haar heeft losgemaakt.
Uitgezocht
Na onder meer vragen van het regionaal mediaplatform heeft de gemeente uitgezocht wat er nu precies is gebeurd op de bewuste zondagmiddag 11 augustus. De lezingen lopen sterk uiteen. De dierenliefhebbers zeggen dat het bekende hert al jaren mank heeft gelopen, tegen de lezingen van de politie die in actie is gekomen na een melding van een aanrijding, waarbij het damhert gewond is geraakt.
Twijfels
Bij de inwoners zijn er twijfels over de aanrijding, omdat niemand iets heeft gemerkt van een daadwerkelijke aanrijding. Volgens de betrokken politie agenten die het dier hebben aangetroffen, hebben zij een verse wond waargenomen en is het gegaan om meerdere breuken. Daarop is een boswachter ingeschakeld die het damhert uit zijn lijden heeft verlost. Het aangetroffen damhert is volgens de opgeroepen boswachter ook niet meer te verdoven en te vervoeren geweest. ,,Het is allemaal volgens beleid en protocol gegaan", zegt een woordvoerder van de gemeente aan NH Nieuws. De politie bevestigt het verhaal van de gemeente.
Drie keer
De gemeentewoordvoerder erkent dat het geliefde hert drie keer is beschoten, terwijl inmiddels veel mensen op de plek des onheils zijn gekomen. ,,Het beest was in een verwoede doodsstrijd. Dat moet best een vervelend beeld zijn geweest zo middenin een woonkern. Normaal gesproken gebeurt het in de duinen, in de nacht", reageert de woordvoerder.
Niets bekend
De gemeentewoordvoerder laat weten dat er over het gebruik van een mes door de boswachter niets bekend is. .,,Het was een deskundige met bevoegdheid die het hert heeft omgebracht", zegt de woordvoerder. De opgeroepen boswachter maakt deel uit van een team boswachters en jagers waar de politie op terug kan vallen in noodsituaties. Onbekend is waar de boswachter vandaan is gekomen. Ook zeggen Staatsbosbeheer als Waternet er niets mee te maken te hebben gehad.
Scheve Gewei
De naam 'Scheve Gewei' dankt het damhert aan dezelfde Van der Sloot die het damhert zo heeft genoemd vanwege het afwijkende gewei .Van der Sloot kent het beest al jaren en is woest om de 'hertenmoord', zoals hij het omschrijft. ,,Het beestje liep mank. Hij had al zoveel meegemaakt. Mijn been zit ook onder krassen van bramenstruiken. Ik hoef toch ook niet afgemaakt", zegt Van der Sloot tegen NH Nieuws.
Vragen
Het incident heeft al geleid tot de nodige vragen aan het gemeentebestuur.
Groen Links Zandvoort heeft na het incident al schriftelijke vragen gesteld .