Monumentale kaart van Joods Zandvoort vernield

De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van de monumentale kaart van Joods Zandvoort, die onlangs in de tuin van de Hervormde Kerk in Zandvoort werd onthuld. Op de kaart staan alle adressen aangegeven, waar Joodse Zandvoorters hebben gewoond ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en wie er destijds zijn omgekomen.

(bron: NH Nieuws)

Sociale media

De rol van de sociale media bij het bericht op de Facebookpagina van de Politie Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort is een verwarrende. Een reactie van een inwoonster uit Zandvoort bij het bericht heeft geleid tot speculaties. Wat is het geval? Op de foto bij het bericht van NH Nieuws staan Teunard van der Linden en de huidige dominee John Vrijhof van de Protestantse Kerk Zandvoort. Wie op de foto inzoomt bij Van der Linden, kan zien dat de buitenkant waar de monumentale kaart zich in bevindt, is beschadigd. Ook op de sociale media heeft een inwoonster uit Zandvoort een foto gemaakt, nadat de kaart is onthuld.

Aangifte van beschadiging

Volgens de politie hebben zij een aangifte gekregen op de dag van de onthulling. Dat terwijl op 30 november de monumentale kaart van Joods Zandvoort onbeschadigd is geleverd bij de Protestantse Kerk in Zandvoort. Op de dag van de onthulling (20 december) is geconstateerd dat er een fikse beschadiging is te zien, waarop het besluit is genomen om aangifte van vernieling te doen. De vernieling moet volgens de politie plaats hebben gevonden tussen 30 november en 20 december. Om die reden zoekt de politie naar getuigen van de vernieling.

Eerder onthuld

De monumentale kaart is eerder onthuld in de tuin van de Hervormde Kerk in Zandvoort. De kaart geeft een beeld waar de Joodse Zandvoorters tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond en wie er allemaal zijn omgekomen. Bij de onthulling vertelt een verheugde dominee John Vrijhof waarom de kaart is gekomen.

Moeilijke geschiedenis niet wegpoetsen

,,Ik ben blij dat het er staat. Het dorp heeft een moeilijke geschiedenis en dingen moet je niet wegpoetsen”, zegt hij over de monumentale kaart. Een van de voorgangers van dominee Vrijhof is erg geïnteresseerd in de Joodse geschiedenis van het dorp. Dominee Teunar van der Linden heeft er twee boeken over gemaakt, waar in een flink deel van deze geschiedenis is beschreven.

Nieuw monument

De bedoeling is dat er ook een nieuw monument gaat komen in de Jacob van Heemskerckstraat. Op die plek heeft ooit de Joodse synagoge gestaan. Het oude monument wat er nu staat is volgens veel mensen te onopvallend en het nieuwe wat nog moet gaan komen, mag wel wat prominenter in beeld komen.

 

Cookieinstellingen