Aanhouding in witwasonderzoek FIOD

Foto: Politie

Bij een actie van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in Zandvoort, heeft de dienst gisteren een 42-jarige man uit de omgeving van Haarlem aangehouden in een strafrechtelijk witwasonderzoek. Niet alleen in Zandvoort is de FIOD actief geweest ook in een woning de omgeving van Amsterdam is daarbij doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook is beslag gelegd op waardevolle spullen zoals een auto en diverse bankrekeningen. Het witwasonderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Verdenking

De verdenking is dat de 42-jarige man crimineel verdiend geld heeft witgewassen. De man heeft dit vermoedelijk gedaan via transacties met vastgoed. Het vastgoed is overgedragen aan rechtspersonen waarvan verdachte vermoedelijk zelf de uiteindelijke eigenaar is. Daarnaast heeft verdachte tienduizenden euro’s contant geld uitgegeven, terwijl hij niet over inkomsten lijkt te beschikken die deze uitgaven kunnen verklaren. Bij de actie heeft de FIOD en het OM samengewerkt met de Belastingdienst, politie en diverse gemeenten.

Aanpakken witwassen heeft prioriteit

In een verklaring over het witwasonderzoek heeft de FIOD een verklaring achtergelaten op de eigen website. De dienst stelt dat bij de aanpak van activiteiten die onze samenleving ondermijnen, zoals witwassen en fraude, nauw wordt samengewerkt door de hiervoor genoemde overheidsinstanties. Volgens de FIOD heeft de aanpak van witwassen prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Bijstand Defensie

Ook Defensie heeft bijstand verleend met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

 

Bron: FIOD

'

Reacties

article
8310
Aanhouding in witwasonderzoek FIOD
Bij een actie van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in Zandvoort, heeft de dienst
https://zandvoort.nieuws.nl/politie/8310/aanhouding-witwasonderzoek-fiod/
2018-05-16T15:15:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/08/23133733/logo-politie-op-dienstauto-715x402.jpg
FIOD, witwasonderzoek
Politie