Bashir Abdi wint negende Zandvoort Circuit Run

20 mrt 2016, 15:07 Sport
zandvoort circuit run 2016 jaap koper
De Belg Bashir Abdi heeft de negende Zandvoort Circuit Run gewonnen. In de door Le Champion georganiseerde hardloopwedstrijd, heeft de Belg in het laatste gedeelte de wedstrijd naar zich toegetrokken.
Belgisch
Volgens Abdi heeft hij onder Belgische weersomstandigehden gelopen. ,,Alleen was het zand zacht”, zegt hij na afloop van de Zandvoort Circuit Run. Daarmee doelt hij op de omstandigheden tijdens de loop op het strand. ,,In België zijn we gewend om onder deze omstandigheden te lopen”, is het antwoord van de Belgische winnaar.
Binnenpret
Abdi heeft ook een klein binnenpretje gehad tijdens de wedstrijd. ,,De Kenianen gingen versnellen vlak voor het strand”, zegt Abdi met een glimlach om de lippen. ,,Ik dacht ‘Welcome to Zandvoort’”, vertelt hij glunderend na de wedstrijd.
Uniek
Het is ook precies wat deze wedstrijd in de ogen van Abdi ook zo bijzonder maakt. De afwisseling van de harde ondergrond en het zand van het strand, wat door de vochtige condities het zwaar heeft gemaakt. ,,Voor het eerst hebben we ook de wind in de rug gehad”, zegt hij.
Cross
Daar heeft Abdi wat minder last van. In België doet hij veel mee aan crosslopen en dat heeft hem voordeel gebracht bij deze loop. In zomer loopt hij vaak tien en vijftien kilometer wedstrijden.
Vrouw
De eerste vrouw bij de Zandvoort Circuit Run is Carolyne Jepkosgei. Het is de eerst keer dat de Keniaanse twaalf kilometer loopt. Al vrij snel schudt ze de concurrentie van haar af.
Strand
,,Het strand is zwaar”, vertelt Jepkosgei na de wedstrijd. Voor het strand loopt ze nog in een groep en als Jepkosgei het strand oploopt is het gedaan met de concurrentie, omdat die het tempo van de Keniaanse niet kunnen bijbenen.
Snel
Al in het begin is te zien dat Jepkosgei haar bedoelingen kenbaar maakt. Bij het doorkomen van de Gerlachboch ligt ze slechts tussen de honderd en tweehonderd meter van de echte kop af. In de slotfase komt Jepkosgei alleen te zitten, maar loopt de wedstrijd gedegen uit.
Tevreden
Erik Weijers is tevreden. Op een tweet laat de directeur van het Circuit Park Zandvoort dit weten:

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…