Racenestor Huub Vermeulen krijgt koninklijke onderscheiding

16 okt 2016, 14:19 Sport
koninklijke onderscheiding huub vermeulen jaap koper 1
Racenestor Huub Vermeulen heeft tijdens de DNRT finaleraces op het Circuit Park Zandvoort een koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Niek Meijer heeft de versierselen die bij de Ridder in de Orde van Oranje Nassau bij Vermeulen opgesteld.
Nietsvermoedend
Het zal je maar gebeuren dat je als racenestor door circuitdirecteur Erik Weijers naar de toen moet komen en daar verder te horen krijgt wat er gaat gebeuren. Aan de toon kan Vermeulen op dat moment horen dat het belangrijk is. ,,Ik voelde onmiddellijk nattigheid", vertelt Vermeulen. Nietsvermoedend loopt de drijvende kracht achter de Stichting DNRT naar het podium om daar vervolgens de burgemeester met ambtsketen aan te treffen. Daarna krijgt de racenestor een luidkeels applaus als hij de koninklijke onderscheiding ook krijgt.
Leven in de autosport
Zijn hele leven brengt Huub Vermeulen al door in de autosportwereld. Schoolboeken zijn niets voor hem. Vermeulen is een man van de praktijk. ,,Ik kon niet goed leren", zegt hij op bescheiden toon. Op deze wijze heeft hij al vijftig jaar zijn bijdrage in de wereld op vier wielen geleverd. ,,Als je meer tijd neemt, wordt alles eenvoudiger en kun je problemen eenvoudig oplossen", zegt Vermeulen op haast Cruijffiaanse wijze. Zelf heeft de nestor meerdere malen het stuurwiel mogen hanteren. Zo ook in de Formule Ford waar hij onder meer samen heeft gereden met die andere racenestor, Michael Bleekemolen. Zo is er wel eens een raceweekend geweest dat Vermeulen de gordijnen 's ochtends op zij schuift en naar buiten kijkt. Als hij de spetters regen op zijn ramen ziet zegt hij: ,,Mooi. Weer twintig punten!" In die periode dat hij zelft rijdt, weten zijn concurrenten dat Huub een klasse apart is in de natte weersomstandigheden.
DNRT
De Stichting DNRT bestaat al een lange tijd. In de tijd dat de stichting voor het eerst bezig is, staat Wim Beers aan het roer en is Vermeulen een van de mensen die rijdt onder de vlag van deze DNRT op het Zandvoortse circuit. In 1994 volgt een vernieuwing waarbij drie stichting samensmelten tot de huidige DNRT die de wedstrijden organiseren. De laatste 22 jaar is Vermeulen organisator van deze wedstrijden, zoals de BMW E30 cup, waar bijvoorbeeld Zandvoorters Ard Keff en Maarten Jansen in rijden of de Mazda MX5 Cup waar Zandvoorter Youri Verswijveren dit weekend kampioen mee is geworden. Als organisator doet Vermeulen altijd zijn best. ,,We luisteren naar iedereen en dan beslissen we wat we willen", zegt hij. Met 'we' doelt Vermeulen dan op de dagelijkse leiding van de DNRT.
Betrokken
In de toespraak die burgemeester Meijer houdt, noemt hij de betrokkenheid van Huub Vermeulen in de autosport. Als er iemand over mee kan praten, is dat autocoureur Tom Coronel. Vaak zit Coronel bij Rob Kamphues en Robert Doornbos bij Ziggo Sport om de Formule 1 races van Max Verstappen te analyseren. ,,Huub is mijn leermeester", zegt Coronel. ,,Huub heeft mij altijd gesteund", vertelt de coureur verder. Zo heeft Coronel ooit een ervaring meegemaakt als Formule Ford rijder. ,,Ooit liep ik tijdens een weekend van de finaleraces rond zonder dat ik in actie kwam bij de Formule Ford. Huub zei: 'Wat doe je hier?'. 'Ik heb geen geld', zei ik. Huub heeft bij de bank even geld opgenomen en zo kon ik alsnog die race rijden", vertelt Coronel. ,,Een van Huubs kwaliteiten, is dat hij mensen kan enthousiasmeren voor de sport", als Coronel een karakter schetst van zijn leermeester. Zo geeft de WTCC coureur een voorbeeld over een Formule Ford race op het Belgische circuit van Zolder. Voor de toen nog onbekende Ayrton Senna die als tweede eindigt, rijdt een Nederlander. Zijn naam is Huub Vermeulen...