Toenemende belangstelling Historische Zandvoort Trophy

02 mei 2016, 10:00 Sport
historische zandvoort trophy 2016 jaap koper
De Historische Zandvoort Trophy is een weekend waar vooral de liefhebber van oude autosportmerken zijn of haar hart heeft kunnen ophalen. Het historische raceweekend heeft vooral een nationaal karakter en is nauwelijks te vergelijken met de Historic Grand Prix Zandvoort die in september van dit jaar gaat plaatsvinden.
Groeiend
De Nederlandse historische autosport krijgt steeds meer een toenemende belangstelling. Voorzitter Kees Kooij van de Historische Auto Ren Club merkt dat aan de groei van het aantal deelnemers. ,,Als je ziet dat de grotere klasse's al met 45 auto's deelnemen en de allernieuwste klasse die dit weekend voor het eerst racen en starten met 15 deelnemers, dan vind ik dat een groot succes", zegt Kooij op de zaterdag voorafgaand aan de Historische Zandvoort Trophy.
Sfeer
Kooij denkt ook dat de groei van het aantal deelnemers te maken heeft met de sfeer die bij het evenement hoort. ,,Sfeer gaat ook over de onderlinge verstandhouding", zegt hij. De voorzitter doelt hier ook op het respect voor andermans materiaal en spullen. Kooij zegt ook dat bumperkleven niet past bij het racen met historische wagens vanwege het materiaal. Daarnaast maakt hij een kwinkslag omdat hij bij sommige rijders ziet dat ze soms net kleuters kunnen zijn die de hele dag hebben buiten gespeeld.
Bijzonder
Ook komt Kooij met iets nieuws voor de Historic Grand Prix Zandvoort. ,,We krijgen een vooroorlogse raceklasse en ik adviseer de mensen om echt te komen kijken", zegt Kooij vol trots. Zelf heeft de voorzitter van de HARC de klasse op Spa gezien en het is echt racen wat hij ervan heeft gezien. Een auto die wellicht in dat weekend te zien is, is een Fiat uit 1911 die vuur spuwt. Het is volgens Kooij dan ook niet raadzaam om in de buurt van deze wagen te gaan staan. De auto heeft ook de bijnaam 'Beast of Turin'.