College maakt beoordelingsdocumenten plankeuze Watertorenplein openbaar

Foto: Jaap Koper

Het Zandvoortse college van Burgemeester en Wethouders heeft gisteren besloten om naast de eerder vrijgegeven documenten, ook de beoordelingsdocumenten zelf openbaar te maken bij de plankeuze voor het Watertorenplein. Het gemeentebestuur doet dit na een verzoek van de planindieners voor de ontwikkeling van het plein.

Wijziging geheimhouding

Nu op het college op dit punt tot een wijziging van de geheimhouding heeft besloten, heeft zij ook de gemeenteraad daarbij geïnformeerd. In een mededeling aan de raad zegt het college dat zij geen informatie achterhoudt voor raadsleden.

Indruk

,,Het is jammer dat in dit proces mogelijk deze indruk is ontstaan. Het college had eerder alle stukken van het proces voor de plankeuze openbaar verklaard, met uitzondering van een financieel onderzoek en de ambtelijke beoordeling. Nu ook de beoordeling openbaar is, is het college van mening dat er sprake is van maximale openheid en transparantie”. zegt het gemeentebestuur.

Vrijgeven van beoordeling

Volgens Burgemeester en Wethouders wordt een beoordeling op de kaders in principe niet openbaar gemaakt om zo de betrokken partijen te beschermen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de stukken concurrentiegevoelige informatie kunnen bevatten. Volgens het college is het bij de plankeuze voor het Waterorenplein wel degelijk sprake van deze informatie.

Beoordelingsinformatie

Het college heeft daarom besloten in mei om de beoordelingsinformatie op hoofdlijnen openbaar te maken en de gedetailleerde toelichting geheim te houden. Inmiddels is die situatie gewijzigd en is de aanleiding tot geheimhouding niet meer van toepassing doordat twee van de drie planindieners expliciet om openbaarheid vragen.

Elementen en deelpunten

Volgens het college vraagt de derde planindiener dan wel niet expliciet om het openbaar maken, maar citeert in een openbare brief aan de gemeenteraad een aantal elementen en deelpunten uit de beoordeling. Daarmee is het college van oordeel dat de geheimhouding niet meer nodig is.

Verzoek

Met dit besluit komen Burgemeester en Wethouders ook tegemoet aan het verzoek van de raadsfracties van OPZ en VVD Zandvoort. De financiële berekeningen blijven geheim, omdat deze informatie volgens het gemeentebestuur de positie van de gemeente schaden. Inmiddels zijn de notulen van de welstandscommissie vastgesteld. Het gedeelte van het verslag dat het Watertorenplein betreft is openbaar.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen