‘Ik val op’ is de nieuwe verkeerscampagne

Foto: Politie Bloemendaal Heemstede Zandvoort
Met de inmiddels gestarte verkeerscampagne ‘Ik val op’ zijn de e ANWB, Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert en de Fietsersbond begonnen om de fietser bewust te maken om zichzelf te laten zien. Juist nu de dagen weer minder lang zijn, stellen de organisaties dat de fietser een kwetsbare deelnemer is aan het verkeer.

Wettelijk

Ook de politie in deze regio heeft de verkeerscampagne op Facebook al onder de aandacht gebracht. Hoewel een fiets hoeft volgens de wet geen verlichting hoeft te hebben, moet je deze wel voeren als het donker is en bij slecht zicht. Veilig Verkeer Nederland vindt dat elke fiets gewoon verlichting nodig heeft.
De fietsverlichting mag aan de fiets bevestigd zijn, maar het mogen ook losse lampjes zijn:
  • Wit of geel licht voor
  • Rood licht achter
  • Het moet recht vooruit of achteruit schijnen
  • De verlichting mag niet knipperen.

Wanneer je als fietser geen verlichting hebt, kun je een boete van € 55 krijgen.

Verlichting

Waarom de verlichting belangrijk is in deze regio, heeft vooral te maken dat op sommige plekken buiten de bebouwde kom automobilisten soms moeite hebben om fietsers te zien. Vooral kinderen doen overdag niet uit zichzelf het licht op hun fiets aan. Daar geeft Veilig Verkeer Nederland een aantal tips voor zoals:

  • de straatverlichting aangaat;
  • andere fietsers het licht aanhebben;
  • de etalageverlichting gaat branden.

Opvallen

Niet alleen met een goede verlichting op de fiets hoef je op te vallen. Ook met sterk reflecterende kleding is dat mogelijk. Het beste wat je kunt doen is om daarbij felle of lichtgekleurde kleding te gebruiken. Om op te vallen heeft Veilig Verkeer Nederland ook nog een leuk filmpje gemaakt.

Controle

Veel afdelingen van Veilig Verkeer Nederland willen graag de fietsers helpen om hun fietsverlichting te laten controleren bij deze verkeerscampagne. Dat doet de verkeersorganisatie op scholen, in winkelcentra en bij sportclubs. De vereniging is in staat om pakweg 75.000 fietsen op verlichting te controleren. Ook de politie doet dat, alleen loop je dan wel het risico om een bon te krijgen en dat geld kun je in deze tijden toch beter ergens anders voor gebruiken.

Bron: Veilig Verkeer Nederland

 

Cookieinstellingen