Leer natuurbeleving met cliënten

Foto: IVN Noord-Holland

Het IVN Noord-Holland organiseert een cursus natuur beleven voor zowel mantelzorger als vrijwilliger in de zorg. In een tweedaagse cursus op 7 november en 12 december leren zorgvrijwilligers en mantelzorgers de natuur te benutten voor een uitje met hun familielid of cliënt. 

Bezoekje aan de natuur

Bijna iedereen knapt op van een bezoekje aan de natuur. Dat geldt voor zowel jong en oud. Toch zijn er groepen mensen die nauwelijks in de natuur komen, bijvoorbeeld ouderen, mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking.

Groen

In Noord-Holland is veel groen te vinden: bij zorginstellingen, in het park om de hoek of wat verder weg in het bos of de duinen. Vaak wordt er al wel gewandeld in de natuur, maar wordt er voorbijgegaan aan wat er te beleven valt in de natuur. Dat is zonde, want er is zoveel te beleven in de natuur! De cursus is een initiatief van IVN Noord-Holland en de Groene academie, website voor natuurcursussen in Noord-Holland.

Inhoud van de training

De training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige oefeningen leren mantelzorgers en zorgvrijwilligers wat zij met hun familielid of cliënt in de natuur kunnen doen. De activiteiten zijn gericht op het prikkelen van zintuigen, op rust en ontspanning en op beweging. De vrijwilliger of mantelzorger ervaart zelf de kracht van natuur en leert het te gebruiken in omgang met hun dierbare. 

Voor wie bedoeld?

De training is bedoeld voor familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers die naar buiten willen gaan met ouderen, mensen met dementie (of een vergelijkbare beperking) of mensen met een (meervoudige) beperking en die meer willen halen uit een wandeling in tuin, park of natuurgebied. Iedereen kan deelnemen; er is geen voorkennis vereist! 

Praktische informatie

De eerste dag ‘Aan de slag met natuurbeving’ is op maandag 7 november van 10:00 tot 12:30 uur in Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. De tweede bijeenkomst is een Terugkomdag om ervaringen te delen, op maandag 12 december van 13:30 tot 16:00 uur in Zorgcentrum Pennemes in Zaandam.

Aanmelden

Ga voor meer informatie en aanmelding naar www.degroeneacademie.nl/3552/natuurcursussen/training-natuur-doet-je-goed. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel vragen we een actieve bijdrage tijdens de training. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf u snel in!

 

Cookieinstellingen