Provincie gaat door met de strijd tegen verdroging van natuur

De provincie Noord-Holland gaat door met de strijd tegen de verdroging van de natuur. Om deze ambities waar te maken investeert Noord-Holland 2,75 miljoen euro in een subsidieregeling om dit te bestrijden.

Kwaliteit

Een van de redenen is dat goed water erg belangrijk is voor de kwaliteit van de Noord-Hollandse natuur. Een voorwaarde is dat er genoeg grond- en oppervlaktewater van goede kwaliteit moet zijn om ervoor te zorgen dat bijzondere planten- en diersoorten niet achteruitgaan. Ook wil de provincie Noord-Holland dat achteruitgang van de natuur die door verdroging heeft plaatsgevonden, weer herstellen.

Maatregelen

Afgelopen jaren zijn er volgens de provincie veel maatregelen genomen zoals in de Kennemerduinen, rond het Naardermeer en vrij recent nog bij de Putten. Dat is een natuurgebied achter de Hondsbossche Zeewering. De maatregelen hebben tot verbeteringen geleid maar er moet nog meer gebeuren. Om die plannen verder vorm te geven is de investering noodzakelijk. ,,Met deze regeling wil de provincie Noord-Holland bijdragen aan het bestrijden van  verdroging van belangrijke gebieden zoals de duinen, het veenweidegebied, Texel, het Naardermeer & Vechtplassengebied. Hierdoor kunnen de inwoners van Noord-Holland blijven genieten van een gevarieerde natuur”, zegt Gedeputeerde Cees Loggen van het Noord-Hollandse provinciebestuur.

Subsidieregeling

De subsidieregeling is specifiek gericht op gebieden die deel uitmaken van het Europees netwerk van bijzondere natuurgebieden. Dit zijn de zogenaamde Natura 2000 gebieden. Noord-Holland heeft 14 van dergelijke gebieden. Planten en dieren zijn hier afhankelijk van schoon water, alleen is dat er niet altijd. Beheerders van natuurgebieden kunnen in de periode tussen 4 januari en 1 november 2017 aanvragen indienen. De provincie behandelt de aanvragen op volgorde van ontvangst. Meer informatie over de regeling en de aanvraag is te vinden op de provinciale website via het Digitaal loket subsidies.

Bron: Provincie Noord-Holland.

Cookieinstellingen