Grootste stijging coronabesmettingen in Zandvoort

'1,5 meter-aftand-vlag' in top van Zandvoorts stadhuis.
Foto: Wim Meijer Fotografie

De badplaats Zandvoort is een nieuwe brandhaard voor het coronavirus aan het worden. Tussen maandag 10 en maandag 17 augustus zijn daar 24 nieuwe gevallen ontdekt, een toename van 52 procent. Daarmee is Zandvoort de grootste stijger in de gemeentelijke cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Reactie van de gemeente

De gemeente Zandvoort heeft ook gereageerd op de cijfers via een bericht op de eigen website. De gemeente zegt dat dit in lijn met de landelijke ontwikkelingen het vooral om jongeren gaat. Alle nieuwe gevallen zijn in beeld bij de GGD en er wordt met iedereen persoonlijk contact onderhouden. Momenteel loopt er een bron- en contactonderzoek waarbij niet uitgesloten wordt dat de bron buiten Zandvoort ligt. Inmiddels lijkt er een dalende trend in het aantal besmettingen in Zandvoort.

Toename aantal besmettingen

,,Helaas zien we in het hele land het aantal besmettingen toenemen. Het is van groot belang dat iedereen zich aan de afspraken en maatregelen blijft houden: houd 1,5 meter afstand, laat u zich gelijk testen bij de GGD Kennemerland als u klachten heeft die bij het coronavirus horen en vermijd drukte”, laat de gemeente weten op de eigen website.

Vijftien nieuwe gevallen in Delfzijl

In Delfzijl zijn in de afgelopen week vijftien nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dit is een toename van 75 procent wat te maken heeft met een uitbraak bij het plaatselijke asielzoekerscentrum. Het virus heeft Delfzijl tot nu toe redelijk links laten liggen.

Dokkum

In de gemeente Noardeast-Fryslân, waar Dokkum onder valt, zijn in de afgelopen week 28 nieuwe gevallen vastgesteld, een stijging van 58 procent. De week ervoor zijn 16 mensen in en rond Dokkum positief getest. Een jongerenfeest heeft gezorgd voor een plaatselijke uitbraak in de Friese stad. Andere stijgers in de afgelopen week zijn Maassluis (19,5 procent stijging), Diemen (ruim 19 procent) en Almere (18 procent).

Amsterdam

In aantallen zijn de afgelopen week de meeste nieuwe gevallen vastgesteld in Amsterdam. De hoofdstad registreert 734 nieuwe besmettingen. In Rotterdam zijn er 606 bevestigde gevallen bijgekomen en in Den Haag hebben 304 inwoners te horen gekregen dat ze besmet zijn geraakt. Het aantal besmettingen in Utrecht is gestegen met 117 en in Almere met 95. In de top van de Nederlandse ranglijst staan verder Breda, Schiedam, Bergen op Zoom, Gouda, Capelle aan den IJssel en Tilburg.

Grote brandhaard

Bergen op Zoom is de afgelopen weken een grote brandhaard, maar daar breidt het virus zich steeds minder snel uit. In de afgelopen dagen zijn er slechts een paar gevallen vastgesteld. Burgemeester Frank Petter concludeert dat de strengere maatregelen die de Brabantse plaats vorige week heeft ingevoerd, positief uitpakken. In ongeveer 60 gemeenten is de afgelopen week geen enkel nieuw coronageval vastgesteld. Daaronder zijn Assen, Baarn en Enkhuizen.

Reacties