Nieuwe inwoners voor Zandvoort

Foto: Jaap Koper

In het Spalier arriveren woensdag 18 mei de eerste nieuwe inwoners van Zandvoort. Zij komen vanuit een van de AZC’s, waar ze tot dan toe hebben gewoond en slaan in Zandvoort een nieuwe fase in hun leven in.

Huisvesten

Op 23 februari heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college om in het Spalier 80 statushouders tijdelijk versneld te huisvesten. De nieuwe inwoners komen in twee leegstaande paviljoens aan de Kostverlorenstraat die eigendom zijn van zorginstelling Kenter.

Voorbereiding aankomst

Vanaf het moment dat de raad heeft ingestemd is er gewerkt aan het voorbereiden van de aankomst. Met hulp van vrijwilligers uit Zandvoort is er hard gewerkt om de twee paviljoens woonklaar te maken om de nieuwe inwoners een warm welkom te geven. Voor de inrichting is gebruik gemaakt van de inventaris van Stichting Kenter Jeugdhulp en van de Kringloopwinkel. Ook hebben de lokale ondernemers zich ingezet om de beide paviljoens technisch in orde te maken.

Maximaal 2 jaar

De nieuwe inwoners blijven maximaal 2 jaar in het Spalier. Deze periode hangt samen met de huurovereenkomst met de Stichting Kenter Jeugdhulp, die voor maximaal 2 jaar is aangegaan zonder het recht van verlenging. Binnen deze tijd worden de nieuwe inwoners gehuisvest in een reguliere woning in Zandvoort.

Gezinnen

De nieuwe inwoners komen volgens de gemeente Zandvoort uit Syrië. Het gaat om gezinnen, families en vaders of moeders die wachten of gezinshereniging. Vier van hen zijn bekend met Zandvoort omdat zij eerder verbleven in de crisisnoodopvang in de Korver sporthal.  

Verdere integratie

Na aankomst in Zandvoort begint volgens de gemeente de verdere integratie in de Nederlandse samenleving. Er is een sociaal programma opgesteld met activiteiten die de groep inwoners op weg helpt in de maatschappij naar integratie en inburgering. Denk aan inspanningen om de nieuwe dorpsgenoten zo snel mogelijk naar werk of opleiding te begeleiden.

Eigen benen

De gemeente heeft als doel om deze mensen zo snel mogelijk op eigen benen te laten staan en zich de normen en waarden van de Nederlandse samenleving eigen maken. De Stichting Vluchtelingenwerk, de gemeente Zandvoort en het plaatselijk netwerk van vrijwilligers begeleiden deze mensen daarbij. Ook is er een locatiebeheerder aangesteld die onder andere deze samenwerking regisseert.

Leefbaarheid

Er komt een regiegroep die tot doel heeft om de leefbaarheid te monitoren. Daarin nemen de Politie, de locatiebeheerder, de gemeente en op ad hoc basis de GGD en COA in deel. De eerste drie maanden komt deze groep intensief bij elkaar en zullen zij de situatie steeds evalueren. Ook is er een calamiteitenplan voor de bewoners van het Spalier. Bijvoorbeeld hoe te handelen bij brand of bij een andere calamiteit.

Klankbordgroep

De gemeente vindt het belangrijk om van omwonenden te weten wat goed gaat en wat niet goed gaat. Daarom komt er een klankbordgroep die bestaat uit omwonenden, die bijgestaan worden door de locatiebeheerder en iemand van de gemeente.

Cookieinstellingen