Controle op iep- en kastanjeziekte in Zandvoort

Foto: Bas Wikimedia (CC BY SA 3.0)

In de maanden juni tot en met oktober zal de Gemeente Zandvoort weer gaan controleren op zieke iepen en kastanjes. De controle gaat om de iepen en kastanjes die in eigendom zijn van de gemeente. Medewerkers van de afdeling Reiniging en Groen gaan de werkzaamheden uitvoeren.

Iepziekte

Bij iepen gaat het om de zeer besmettelijke schimmelziekte die de iepenspintkever overbrengt. De kevers kunnen grote afstanden afleggen en daardoor betrekkelijk ver uit elkaar staande iepen besmetten. Een andere manier van overbrengen van de iepziekte loopt via ondergrondse wortelverbinding tussen de bomen onderling. Na besmetting kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn.

Symptomen

De symptomen van een zieke iep, is te zien door verkleuring en/of het slap hangen van de bladeren aan het uiteinde van een tak. Daarna vergeelt het blad, krult het op en kleurt het bruin voordat het dood van de boom valt.

Zorgvuldig

Werkzaamheden aan deze bomen gebeurt zorgvuldig. Plantsoenmedewerkers voeren de iep op een gecontroleerde manier af. Het hout wordt ontdaan van de bast en mag beslist niet ongeschild achterblijven om bijvoorbeeld te dienen als brandhout.

Kastanjeziekte

Sinds 2002 zijn de eerste symptomen van de bloedingziekte bij kastanjes waargenomen. In 2004 greep de ziekte massaal om zich heen. De ziekte breidt zich uit over meerdere landen binnen Europa. De bacterie is de veroorzaker van de kastanjeziekte.

Ziektebeeld

Het ziektebeeld van een kastanje is als volgt:

  • Er ontstaan kleine roodbruine plekken, op de stamvoet, stam en aan de basis van de gesteltakken.
  • Als de ziekte zich uitbreidt komen er meerdere plekken op de boom. De plekken verdrogen in de nazomer en kunnen in het voorjaar weer openbarsten. Het kan zijn dat er dan een bruine vloeistof uit de wonden komt.
  • In een gevorderd stadium breiden deze plekken zich verder uit en sterft de cambiumlaag van de stam af, waardoor grote delen van de schors van de stam vallen.

Verwijderd

De kastanjebomen die ernstig zijn aangetast worden verwijderd. Op dit moment weten deskundigen nog niet hoe zij de kastanjeziekte moeten bestrijden. Dat heeft weer als gevolg dat de gemeente erg terughoudend is met aanplanten en verplanten van kastanjes.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen