Voorleesboekje ‘Liz, Het Museummeisje’ gepresenteerd in Zandvoorts Museum

Foto: Jaap Koper

Het voorleesboekje ‘Liz, Het Museummeisje’ is afgelopen weekend in het Zandvoorts Museum gepresenteerd. Hilly Jansen heeft de illustraties verzorgd en Marianne Rebel heeft het verhaal geschreven. Hoofdpersoon in het boekje is Liz die in een museum woont. Als ze naar het strand gaat, vindt ze allerlei spullen, maar ook rommel.

Door de ogen van een kind

Marianne heeft het verhaal geschreven door de ogen van het kind. Bij de presentatie egt de kunstenares dat ze in eerste instantie met verkleinwoorden heeft gewerkt. ,,Veel met ’tjes”, zegt Marianne. Als voormalig stripbladuitgever Peter van Leersum het boekje leest, vindt hij dat het boekje wat aanpassingen nodig heeft. Vooral bij het voorlezen is het lastig om veel verkleinwoorden achter elkaar uit te spreken. ,,Je moet kinderen ook serieus nemen”, zegt Van Leersum.

Opkijken

Van Leersum bedoelt daarmee dat je als verhalenverteller eigenlijk ook moet proberen om naar een kind op te kijken. Het zijn die kleine details waar het in een voorleesboekje als ‘Liz, Het Museummeisje’ om draait. Uiteraard is ook Van Leersum blij met eindresultaat.

Kijken naar kunst

Een ander belangrijk onderdeel in het voorleesboekje is het kijken naar kunst. ,,Dit gaan we meer in het Zandvoorts Museum brengen”, vertelt Hilly Jansen. Het is volgens haar ook een uitbreiding op het educatieprogramma waarbij de leerlijn over alles wat met het Zandvoortse erfgoed ook in voor komt.

Bewust

Het boekje heeft verder als doel om kinderen bewust te maken van hun leefomgeving. ,,Het gaat erom dat het beklijft en dat ze weten wat ze moeten doen met die rotzooi”, zegt Marianne. Met rotzooir doelt de kunstenares de rommel die Liz vindt op het strand.

Vervolg

Naar alle waarschijnlijkheid gaat er ook een vervolg komen op ‘Liz, Het Museummeisje’, Op het moment van het schrijven is er bij Marianne van alles door haar heen gegaan en wat is uitgemond in een mooi verhaal. Het is voor zowel Hilly als Marianne een emotioneel moment geweest om het verhaal te schrijven en waar duurzaamheid een ander belangrijk onderdeel is. Niet alleen dat, maar ook het kleinkind van Hilly is een bron van inspiratie geweest.

Niet zo maar

Het voorleesboekje is niet zo maar gekomen. Marianne vertelt haar idee aan kapster Plony Janssen waar Marianne als klant vaak komt. Het idee krijgt snel handen en voeten als Plony Marianne verder aanmoedigt om het boekje uit te gaan brengen. Zeker als Plony ook het boekje wil gaan sponsoren.

Grafisch ontwerp

Het grafisch ontwerp van het voorleesboekje is dan nog een kwestie van tijd, omdat Plony’s partner Leo Determann al een ruime ervaring heeft op dit gebied. Annelies Daalhuizen heeft de tekst verder nagekeken op taal en stijl. ‘Liz, Het Museummeisje’ is verkrijgbaar voor 10 euro bij de Bruna, Het Zandvoorts Museum en Plony’s Haarwinkel in de Bakkerstraat.

Cookieinstellingen