VVD Zandvoort vindt wachttijden WMO in Zandvoort zorgelijk

Foto: Pixabay Sabine van Erp CC0 Creative Commons

De VVD Zandvoort vindt de wachttijden voor Zandvoorters die gebruik willen maken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zorgelijk. De Zandvoortse liberalen willen van het college weten hoe zij deze problemen wil gaan oplossen.

Brief

De zorgen bij de VVD Zandvoort zijn opgeschreven in een brief aan het Zandvoortse college. In dezelfde brief stelt de raadsfractie van de VVD Zandvoort ook vragen aan het gemeentebestuur hoe zij dit willen gaan oplossen.

Wachttijden

De VVD Zandvoort stelt dat die wachttijden voor een aanvraag op de WMO is opgelopen naar zes maanden en waar volgens de VVD Zandvoort een wettelijke beslistermijn geldt van maximaal acht weken. De liberalen reageren hiermee op een mededeling van verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Bluijs aan de gemeenteraad van 11 december. Op 5 december is ook de Haarlemse gemeenteraad al geïnformeerd over deze situatie.

Geschrokken

,,De VVD is hiervan geschrokken”,, schrijft de Zandvoortse liberale raadsfractie. Het gaat volgens de VVD Zandvoort om aanvragen die zijn gedaan en binnen de WMO vallen. De aanvragen komen vooral van mensen die dat zelf doen of dat doen namens kwetsbare Zandvoorters. Het gaat volgens de VVD Zandvoort ook om Zandvoorters die ondersteuning nodig hebben om mee te kunnen blijven doen in de samenleving.

Scootmobiel

Volgens de VVD Zandvoort moet aan het gebruik van bijvoorbeeld een scootmobiel worden gedacht waarmee iemand in staat is om zelf even bij vrienden langs te kunnen gaan. Ook een traplift of hulp in de huishouding om langer thuis te kunnen blijven wonen, zijn volgens de VVD Zandvoort zaken die binnen de aanvraag van de WMO snel duidelijkheid moeten opleveren.

Onaanvaardbaar

,,Wachttijden van twee tot zes maanden voor dergelijke beschikkingen zijn wat de VVD betreft onaanvaardbaar’, schrijft de raadsfractie van de VVD Zandvoort. De meest erge zorgen die de Zandvoorts liberalen hebben, zijn in een telefoongesprek met de wethouder weggenomen: Naar het zeggen van de VVD Zandvoort wordt de zorg gewoon geleverd, maar laat de administratieve afhandeling behoorlijk de wensen over.

Ernstige situatie

Toch vindt de VVD Zandvoort dat er sprake is van een ernstige situatie. ,,De wettelijke beslistermijn is niet voor niets gesteld op acht weken. Een latere beslistermijn verslechtert de rechtspositie van onder meer kwetsbare Zandvoorters, en brengt andere risico’s met zich mee”, schrijft de VVD Zandvoort.

Cookieinstellingen