Burgerinitiatief voor hek tegen damherten feestelijk afgesloten

Foto: Wijnand Burger

Met enkele feestelijkheden is een burgerinitiatief afgesloten, voor een hek om damherten tegen te houden in Zandvoort. Het hek is achthonderd meter lang en moet zorgen dat de badplaats gevrijwaard blijft van de damherten die nu nog het dorp in trekken.Rondlopen

Toch lopen nog een aantal damherten in het dorp rond. Alleen weet niemand in Zandvoort hoe deze dieren naar de duinen terug moeten. Volgens hertenfluisteraar Willem van der Sloot ligt dat probleem nu op het bordje van de burgemeester en terreinbeheerder Waternet van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op die vraag aan burgemeester Niek Meijer wat hij gaat doen, moet de burgemeester vooralsnog het antwoord schuldig blijven.

Aankijken

Tegenover de aanwezige media zegt Meijer iets over hoe hij zelf tegen het hek aankijkt.  ,,Ik houd niet van hekken, maar ik snap wel dat het soms nodig is”, zegt hij bij de feestelijkheden. Van der Sloot die naast de burgemeester staat, knikt instemmend. De damherten in het dorp is aanleiding geweest voor enkele andere betrokken Zandvoortse burgers om in actie te komen en nu ‘vieren’ ze dat het hek er na twee jaar eindelijk staat.

Niet erg snel

De betrokken burgers zijn tevreden, maar vinden dat het niet erg snel is gegaan. Dat komt omdat de bouw van het hek liep vertraging oploopt, vanwege een bezwaar tegen het hek. Een klagende Zandvoorter vindt het hek te lelijk en gooit zand in de machine als het gaat om de aanleg.

Bronstijd

De aanleg van het hek is wel van start gegaan tijdens de bronstijd, maar is stilgelegd omdat de gemeente de uitkomst van het bezwaar tegen de vergunning heeft moeten afwachten. Dat is volgens Van der Sloot een gemiste kans geweest. ,,Voor de bronsttijd, want daarna gaan ze weer het dorp in. Daarom zijn er nu weer een stuk of dertig in het dorp. Waaronder de Bruine, het slimste dier van Nederland”, zegt de hertenfluisteraar.

Stilgestaan

Burgemeester Meijer juicht het burgerinitiatief toe en vindt het belangrijk dat daar vandaag even bij stilgestaan wordt. ,,Ik denk dat af en toe een damhert in Zandvoort best kan, maar als je het beheer goed op orde hebt kan je misschien zelfs gaan nadenken of de hekken nog wel nodig zijn”, zegt Meijer.

Damhertenpopulatie

De damhertenpopulatie is volgens de deskundigen in de duinen te hoog. Op dit moment vindt er afschot plaats in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor een gedeelte van deze populatie. Of het hek dan nog nodig is, zal de toekomst verder moeten uitwijzen.

Warme chocolademelk

De feestelijkheden voor het burgerinitiatief zijn met warme chocolademelk en hapjes bij de plaatsing van het hek gevierd. Met het eerste Zandvoortse burgerinitiatief moet worden voorkomen dat damherten het dorp intrekken.

Bron: NH Nieuws

Foto: Wijnand Burger

Cookieinstellingen