ChristenUnie Noord-Holland maakt verwijt aan provinciebestuur over Formule 1

De Noord-Hollandse statenfractie van de ChristenUnie maakt verwijten aan het provinciebestuur. Volgens de ChristenUnie heeft de overheid zich de Formule 1 op Circuit Zandvoort in laten rommelen.

Opiniestuk

De basis van het verwijt zit in een opiniestuk wat voorman Michel Klien van de ChritenUnie Noord-Holland heeft geschreven over de komst van de koningsklasse naar het Circuit Zandvoort. Volgens Klein dreigt er belastinggeld besteed te gaan worden aan een evenement waarvan de opbrengsten terecht komen bij commerciƫle clubs zoals het Formula One Management (FOM) en de eigenaar van het circuit.

Debat

Bij het plaatsen van dit webartikel gaan Provinciale Staten van Noord-Holland vandaag een debat voeren over de komst van de Formule 1. De statenfractie van de christelijke partij is niet te spreken over de reactie van verantwoordelijk en CDA gedeputeerde Jaap Bond die de terugkeer van de koningsklasse als een impuls voor de regio ziet. Klein verwijt Bond een ‘ongekend enthousiasme’, omdat de gedeputeerde vindt dat de provincie mee wil gaan helpen om vanuit haar kennis en bevoegdheden de Heineken Dutch Grand Prix een succesvol evenement te maken. Vooral dat laatste is Klein in het verkeerde keelgat geschoten.

Spoor

Een van de punten die Klein in het opiniestuk noemt is het vervoer over het spoor tussen Haarlem en Zandvoort. ,,Hoeveel geld gaat ons dat dan kosten? Niemand die het weet”, schrijft Klein. Wat Klein juist opvalt is de houding van burgemeester Niek Meijer van Zandvoort. Direct na de bekendmaking van de Formule 1, roept Meijer de rijksoverheid op om een forse investering te doen in het spoor.

Zorgen

,,Wij maken ons hier grote zorgen over. Eerdere ervaringen met prestigieuze evenementen in andere provincies, zoals de Giro- of Tour-start hebben laten zien dat de opbrengsten vrijwel altijd overschat worden, terwijl de kosten voor de overheid hoger uitpakken”, schrijft Klein.

Massatoerisme

Verder is Klein bang dat het massatoerisme zich gaat verplaatsen naar Amsterdam, omdat Zandvoort een beperkte capaciteit heeft voor overnachtingsmogelijkheden. Het zijn volgens Klein de negatieve effecten van het massatoerisme wat op een dergelijk evenement afkomt.

Soep niet zo heet gegeten

Dat de soep niet zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend, blijkt wel uit de eerdere reacties vanuit de badplaats. Sportief directeur Jan Lammers heeft al bij de aankondiging gezegd dat een investering in het spoor ook weer goed is voor de dagen wanneer er geen Formule 1 op Zandvoort is. Volgens Lammers ontlast je op drukke zomerdagen de omliggende gemeenten juist meer, omdat er meer treinen over het spoor kunnen.

Overnachtingen

Ook wat de overnachtingen betreft, ligt dat iets genuanceerder. In Zandvoort zelf zijn er al diverse initiatieven in gang gezet om de mogelijkheden daarvoor te verruimen. Zo is Open Golf Zandvoort The Dunes bezig om een plan voor een racecamping tijdens het Formule 1 weekend in te richten. Verder denkt Zandvoort ook na om in tuinen van particulieren raceliefhebbers onderdak te bieden.

Registratie

Ook is bij het plaatsen van dit webartikel de registratie van start gegaan voor de kaartevrkoop van de Heineken Dutch Grand Prix Zandvoort. Bij de start heeft het even geduurd om er doorheen te komen, maar aanmelden gaat nu zonder problemen.

Bron: Haarlems Dagblad

Foto: Marcus van Dam.

Cookieinstellingen