Vier kanssectoren kunnen lokale economie Zandvoort verder versterken

Foto: Pixabay

Volgens de gemeente Zandvoort zijn er vier kanssectoren die de lokale economie kunnen versterken. De gemeente heeft daarvoor een Economische Visie ontwikkeld voor de niet-toeristische sectoren.

Meerdere participanten

De visie is tot stand gekomen met meerdere participanten. Met de inbreng van inwoners, bedrijven, ondernemersverenigingen en de gemeenteraad denkt de gemeente een breed gedragen Economische Visie te hebben . In de visie van de gemeente draait het om vier kanssectoren die tot de niet-toeristische sectoren worden gerekend. De kanssectoren waar het volgens de gemeente om gaat zijn: zorg, zakelijke dienstverlening, sport en horeca en detailhandel. Deze sectoren kunnen in de Economische Visie worden versterkt.

Recreatie en toerisme

In het door recreatie en toerisme gedomineerde Zandvoort kunnen de vier kanssectoren  bijdragen aan de groei van de economie en de werkgelegenheid. In februari 2017 stelde de gemeenteraad de Toeristische Visie vast en nu verschijnt dus de Economische Visie voor de niet-toeristische sectoren.

Zorg

Van de niet-toeristische sectoren is de zorg de grootste met 19 procent van de totale werkgelegenheid van 5500 banen. Binnen deze sector is onder meer sprake van nieuwe concepten op het gebied van dienstverlening aan ‘nieuwe ouderen’. Zandvoort wil daar ruimte aan bieden en ziet ook kansen voor de vestiging van zorg-startups, zorghotels en het versterken van de samenhang tussen de zorg-, wellness- en sportsector.

Zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverlening biedt 13 procent van de werkgelegenheid en verschuift steeds vaker van bedrijventerreinen en kantoorlocaties naar zogenoemde gemengde milieus. Dat komt ook door het snel groeiende aantal ZZP-ers en kleine bedrijven die zich aan huis of op informele plekken vestigen. Omdat de behoefte aan ontmoeting en interactie altijd blijft, kan het in één gebouw combineren van deze bedrijvigheid met bijvoorbeeld een koffiezaak, sportschool of restaurant kansrijk zijn.

Enige badplaats

Zandvoort is de enige badplaats met een NS-station, ligt op 30 minuten reizen van Amsterdam en kan mede daardoor vele vormen van zakelijke ontmoeting bieden. Daarbij kan de ‘zakelijke toerist’ werk en privé combineren en vormt zo binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA)  een interessante doelgroep.

Sport

Zandvoort is de enige badplaats ter wereld is met een circuit, strand, natuurgebied en dorp op loopafstand. Sport kan daarbij een uitdagende verbindende schakel zijn. Met het accent op onder meer wind- en watersporten biedt Zandvoort durfsporten een speciale plek en kan dit uitbreiden met bijvoorbeeld mountainbiken, BMX en skydive.

Horeca en detailhandel

Zandvoort wil een bruisend centrum en een aantrekkelijke boulevard met het gehele jaar een kwalitatief stedelijk aanbod in de horeca en detailhandel. Door de snel opeenvolgende ontwikkelingen in de detailhandel en horeca is er op korte termijn actie nodig. Om de positie van Zandvoort binnen de MRA te verstevigen, focust Zandvoort zich niet op kwantiteit maar op kwaliteit in het horeca- en detailhandelaanbod en zet in op een concentratie van het dorpscentrum.

Aantrekkelijk wonen

Met het oog op de toekomst en ook vanwege de voortschrijdende vergrijzing is het belangrijk dat Zandvoort jonge gezinnen weet te binden. Daarom moeten niet alleen de toeristische, maar ook de andere functies in orde zijn. Op die manier wordt de aantrekkelijkheid van Zandvoort als woonplaats verder versterkt. Daarbij is de ligging aan zee zeker een pluspunt.

Geen grootschalige bedrijvigheid

Economisch gezien is de ligging aan zee juist een minpunt omdat er aan de westkant geen achterland ligt. Mede daardoor is de ruimte in Zandvoort beperkt en is het geen praktische plek voor grootschalige industriële of logistieke bedrijvigheid. De komende jaren is het verdichten en/of vernieuwen van bestaande locaties daarom belangrijk. Op dit moment wordt een studie gedaan naar de mogelijkheden. De Economische Visie voor de niet-toeristische sectoren wordt in september besproken in de gemeenteraad.

Cookieinstellingen