Zandvoortse politiek wil duidelijkheid over het organiseren van de Formule 1

Familie Racedag driven by Max Verstappen
Familie Racedag driven by Max Verstappen
Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus

De Zandvoortse politiek roert zich, want de grootste raadsfractie Ouderenpartij Zandvoort en de Zandvoortse PVV en D66 willen snel meer duidelijkheid over hoe alles geregeld gaat worden rondom de Formule 1. Aanleiding is een informatiebrief die het Zandvoortse college heeft gestuurd naar alle raadsleden in de gemeenteraad.

(bron: NH Nieuws)

Hotelkamers

Zowel het Haarlems Dagblad als NH Nieuws melden dat er achtduizend hotelkamers zijn geboekt door de organisatoren van Formule 1 race. NH Nieuws en deze website hebben eerder gemeld dat deze mensen worden ondergebracht in het Van der Valk Hotel, maar inmiddels is het rondom deze boeking stil geworden.

Mobiliteit

In de informatiebrief speelt ook de mobiliteit een rol. Parkeren in Zandvoort is tijdens de Dutch Grand Prix alleen mogelijk voor bestemmingsverkeer en de organisatie en betrokkenen rondom de Formule 1 race. In de brief staat ook dat er maatregelen worden genomen om het autoverkeer af te vangen dichtbij de Rijkswegen A4, A5 en A9 middels P&R.

Stimuleren

De organisatoren van de Dutch Grand Prix stimuleren om van daar uit zo veel mogelijk gebruik te maken van de fiets of leenfiets of met pendeldiensten. De gemeente heeft ook aan de organisatie van de Dutch Grand Prix gevraagd om met een mobiliteitsplan te komen, wat een onderdeel is van de vergunningaanvraag.

Oriënterende gesprekken

In de brief die de raadsleden hebben gekregen, staat min of meer dat er vooral ‘oriënterende gesprekken’ plaatsvinden, maar waar nog weinig details in staan. Voor het Zandvoortse PVV Raadslid en fractievoorzitter Marco Deen aanleiding om actie te ondernemen. ,,Er zijn geen zeeën van tijd meer en er is nog te veel onzeker en onduidelijk. Beseffen wel wel wat er allemaal op ons afkomt?”, vraagt Deen zich af.

Snel einde aan twijfels

De PVV voorman in de Zandvoortse gemeenteraad noemt het bij NH Nieuws ‘positief bedoelde zorgen’. Toch hoopt hij wel dat er nu snel een einde komt aan de twijfels die leven onder lokale politici. Vooral de twijfel of Zandvoort ‘de regierol’ wel alleen aankan.

Overzicht

Een van de grootste zorgen die onder de raadsleden leeft, is dat er inmiddels veel partijen betrokken zijn bij de voorbereiding, maar dat er niemand is die het grote overzicht bewaart. Volgens Deen hoeft dat niet één persoon te zijn, dat kan ook een groep zijn. Deen noemt een suggestie van ‘een centrale kennisbank’ die volgens hem alle lijntjes kan verbinden.

Geen zeepkistenrace

,,Dit is geen zeepkistenrace, maar een evenement van wereldformaat. We willen gewoon niet dat we straks voor verrassingen komen te staan”, zegt Deen. Eerder heeft Michiel Hermsen van D66 Zandvoort samen met de andere D66 raadsfracties in Bloemendaal, Haarlem en Heemstede al een motie ingediend om een soort van coördinator aan te stellen op het gebied van verkeer tijdens de Formule 1.

Niet veel voor

Wethouder Ellen Verheij heeft weinig voor deze motie gevoeld, omdat Zandvoort de regierol misschien wel uit handen moet geven. Als argument heeft de wethouder opgevoerd dat het aar niet veel voor, omdat dat weer extra tijd kan gaat kosten tijdens het voorbereidingsproces. Op aandringen van de raad is die vacature toch uitgeschreven.

Vergunningaanvragen

De vergunningaanvragen zijn al een heet hangijzer geworden, omdat eerder bij BNR al uitlatingen zijn gedaan door Karel van Broekhoven namens het bewonersplatform ‘Rus bij de Kust’. De organisatoren rondom de Formule 1 race moeten de noodzakelijke vergunningsaanvragen nog indienen en dan is de vraag nog maar of er dan nog genoeg tijd zal zijn om bezwaar te maken.

Meer updates

Het college belooft na het zomerreces meer updates te geven aan de raad over de voorbereidingen van de Dutch Grand Prix. ,,Hoe langer we wachten met onduidelijkheden wegnemen, hoe meer ruimte je ook aan partijen geeft die protest tegen het evenement willen aantekenen”, laat Deen weten aan NH Nieuws.

Niet blij met helikoptervluchten

Ook de helikoptervluchten bij het Circuit Zandvoort zijn inzet van het steekspel tussen Platform Rust aan de Kust en Stichting Duinbehoud aan de ene kant en de organisatoren van de Formule 1 aan de andere kant. De adviescommissie van de Provincie Noord-Holland die daar over gaat, heeft al een negatief oordeel gegeven voor het geven van een vergunning om tientallen helikoptervluchten tijdens de Dutch Grand Prix uit te voeren. Het bezwaar richt zich vooral op het verstoren van de broedende vogels in mei.

Strijdvaardig

Voor NH Nieuws klinkt Karel van Broekhoven strijdvaardig. De voorman van het bewonersplatform Rust bij de Kust wil wel ‘een deal’ sluiten met het Circuit Zandvoort. Het gaat bij het bewonersplatform vooral om het terugdringen van de dagen dat er evenementen waarbij veel geluid is te horen. Als deze afspraak niet tot stand komt, gaat het bewonersplatform bezwaar maken bij de vergunningaanvraag voor bijvoorbeeld de ontsluitingsweg die tussen het Zandvoortse circuit en de Boulevard Barnaart moet gaan komen.

Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus

Cookieinstellingen