Bramensap voor een goed doel

Foto: Lorena van der Sloot

Afgelopen maand heeft Willem van der Sloot de nodige bramen geplukt in de duinen om daar bramensap van te maken, die hij als dank wil geven aan een goed doel voor het organiseren van de damhertenmars door Animal Rights op 5 oktober in Zandvoort. Welk goed doel Van der Sloot voor ogen heeft, wil de Zandvoortse dierenliefhebber nu nog niet zeggen, hoewel hij het zelf al weet. Van der Sloot houdt zich daarvoor nog even op de vlakte omdat hij dit op 5 oktober wil bekend maken.

(tekst: Jaap Koper)

Zoeken

Om zoveel bramensap te bottelen, is best wel wat werk vooraf gegaan. Precies in de hete week van juli, is de Zandvoortse hertenliefhebber het duin in getrokken om de bramen te plukken. Dat zit al jaren in de familie van Van der Sloot, want ook zijn vader en moeder hebben bramen geplukt uit de duinen in Zandvoort. De flessen waarin de bramensap is gebotteld is oorspronkelijk van een Nederlands bronwaterbedrijf. Onder de merknaam is de foto van ‘Damherten Zandvoort’ te zien.

De gebottelde flessen bramensap in huize Van der Sloot

Nodige emmers

Van der Sloot is met de nodige emmers thuis gekomen. Hij heeft er in totaal zo’n twaalf bij elkaar weten te plukken. ,,Daar kun je zo’n tien tot twaalf liter sap uithalen”, vertelt hij. Het meest verstandige is om de sap in de koelkast te zetten. Ondanks dat het weer misschien nu even tegenzit, is een gekoelde glas bramensap smaakvol.

Vroeger

De bramen zijn vanwege de warme maand juli ook eerder gegroeid. ,,Ik heb ze overal gezocht”, zegt Van der Sloot. Vlakbij het Circuit Zandvoort heeft hij naar eigen zeggen de beste weten te vinden. De hoeveelheid wilde bramen zijn er in overvloed en volgens Van der Sloot zijn ook de struiken waar de bramen aan groeien ook groter ten opzichte van de andere jaren.

Hitte

De hitte is toch wel een tegenstander geweest, want bramen plukken moet je volgens Van der Sloot met bedekkende kleding doen. Hij legt uit dat je dit moet doen, om jezelf te beschermen tegen de doorns die aan de struiken hangen. ,,Ik heb geen boswachter gezien”, merkt hij nog kwajongensachtig op.

Presentatie eerste fles

Van der Sloot heeft samen met burgemeester Niek Meijer de eerste fles gepresenteerd. De burgemeester heeft één exemplaar gekocht, waarmee het eerste bedrag voor dat goede doel binnen is. Bij de presentatie heeft ook Meijer verteld dat hij ooit samen met zijn vader bramen is gaan plukken in het duin. Meijer is deze maand bezig met zijn laatste maand als burgemeester in Zandvoort, als hij in september wordt opgevolgd door David Moolenburgh.

Cookieinstellingen