Het boodschappenlijstje van Victor Bol bij het Makrelenroken 2019

Foto: Jaap Koper

Een boodschappenlijstje op de deur van een ijskast bij het Makrelenroken 2019 doet veel vermoeden. Schijn bedriegt, want als je de deur van de ijskast opent, kom je geen gekoelde blikjes bier tegen, maar makrelen die worden gerookt. Victor Bol is een creatieve Zandvoorter en bedenkt altijd iets voor het jaarlijkse evenement op het Raadhuisplein. Dit jaar komt Bol dus met een omgebouwde ijskast. Bij de hoofdfoto van dit artikel is de creatieve Zandvoorter goed te zien.

(tekst: Jaap Koper)

Idee

Het idee om te komen tot een omgebouwde ijskast, komt vanwege de recycling. Bol vindt zoals hij het zelf zegt voor de ZFM Zandvoort microfoon een ‘hot item’. Op de vraag of het hem bezig houdt, zegt de Zandvoorter dat het wel belangrijk is. ,,In november word ik voor de eerste keer opa en dan komt er weer een nieuwe generatie in de wereld en we hopen dat die ook een goede toekomst tegemoet gaan”, zegt Bol. Bijzonder is het zeker, want hij heeft het boodschappenlijstje op de deur van de omgebouwde ijskast geplakt.

 

Het boodschappenlijstje van Victor Bol

Boodschappenlijstje

In het hiervoor geschetste verhaal, heeft het boodschappenlijstje misschien wel een symbolische betekenis. Niet alleen de boter, kaas en eieren zijn belangrijk, ook wat we als mensheid na laten voor de volgende generatie misstaat niet op het boodschappenlijstje. Het kan een diepere betekenis hebben.

Spectaculair

Het oorspronkelijke idee is spectaculair, omdat Bol een dubbele deur heeft willen maken, met op de achterkant blikjes bier, maar die tijd heeft hem ontbroken. De creatieve makrelenroker heeft er twee dagen voor nodig gehad om de koel vries combinatie aan de eisen te laten voldoen voor een rookinstallatie. ,,Je wil niet hebben dat de mensen er ziek en misselijk van worden”, zegt Bol.

Niet van het roken

De Zandvoorter moet het niet hebben van het makrelen roken zelf, maar wel van zijn creatieve manier van installaties maken. ,,Ik heb de burgemeester ooit uit een zinken vuilnisbak makrelen laten eten”, vertelt Bol op smakelijke wijze. Toch moet je bij het roken van de makrelen wel letten op enkele belangrijke zaken.

De makrelen die klaar liggen voor het roken in de verschillende rookinstallaties

Temperatuur

Bol zegt dat je moet letten op de temperatuur. Ook dit jaar heeft de Zandvoorter alweer meegemaakt dat de makrelen binnen een half uur wel de juiste kleur hebben, maar dat bij het open klappen de binnenkant nog niet gaar zijn. Het gaat volgens Bol om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Het mag volgens hem niet te heet worden. ,,Je moet de makrelen rustig aan laten garen en op de juiste kleur laten komen”, vertelt Bol.

Rood omcirkeld

Ook voor Bol is het jaarlijkse makrelenroken een dag die rood omcirkeld is. ,,Het is een dag in Zandvoort met Zandvoorters en allemaal gezellige mensen om je heen en voor het goede doel en daar stel ik mij graag voor in”, zegt hij voor de ZFM Zandvoort microfoon. Uiteindelijk is Bol opnieuw met de originaliteitsprijs aan de haal gegaan. De winnaar van het Makrelenroken 2019 is Chris Marijt. De jury heeft de tweede prijs gegeven aan Sjaak Witteman en de derde prijs is gegaan naar Harold de Lang.

Beeldmateriaal

Van het traditionele makrelenroken op het Raadhuisplein is beeldmateriaal terug te vinden. De Zandvoortse inwoners Irma de Jong-van Middelkoop en Freek Veldwisch hebben de nodige foto’s gemaakt van het evenement op het Raadhuisplein.

Cookieinstellingen