Afschot damhert 'Scheve Gewei' leidt tot vragen van Groen Links Zandvoort

19 aug 2019, 14:17 Nieuws
68472750 1759533387523847 6004654284589760512 o
Na de verontwaardigde reacties uit het dorp, roert ook de politiek zich in Zandvoort als het gaat om het afschot van het damhert 'Scheve Gewei'. Karim El Gebaly heeft namens Groen Links Zandvoort schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Filmpje
El Gebaly haalt het filmpje aan op Facebook waar op te zien hoe het hert wordt afgeschoten op de hoek van de Kostverlorenstraat en de Haarlemmerstraat nabij de bushaltes op de busweg. ,,Dit is binnen de bebouwde kom van Zandvoort. Een aantal jaren geleden was het plan van de gemeente dit toe te staan, na ophef van burgers zag de gemeente hier zeer verstandig van af. Wij zijn dan ook not amused dat dit is gebeurd", schrijft de fractievoorzitter van Groen Links Zandvoort aan het college.
Vragen
El Gebaly vraagt zich vooral als eerste af hoe heeft het zo heeft kunnen zijn dat er een hert binnen de bebouwde kom is afgeschoten. Ook vraagt het raadslid zich af of de gemeente hiervan op de hoogte is geweest. Als het college volgens El Gebaly op de hoogte is geweest, wil hij ook weten of er ook risico's zijn afgewogen om dit te doen.
Maatregelen
Ook als het college niet op de hoogte is geweest van de gebeurtenis, wil Groen Links Zandvoort weten welke maatregelen dan wel worden genomen als het weer voor komt. Verder wil El Gebaly namens zijn partij weten wat het acute probleem is met het desbetreffende damhert. Bij de maatregelen noemt El Gebaly ook de maatregelen zoals de plaatsing van de geurzuilen bij het spoor en het nieuwe hek wat is gekomen aan de zuidkant van het dorp.
Onverantwoordelijk
In de brief die El Gebaly naar het college heeft gestuurd vind hij in de ogen van zijn partij onverantwoordelijk, gevaarlijk en traumatiserend om dit in het midden van het dorp langs een drukke weg te doen. ,,Het kan niet zo zijn dat dit maar gewoon gebeurd", laat El Gebaly weten in de brief aan het gemeentebestuur.
Bebouwde kom
Juist omdat het volgens El Gebaly zich binnen de bebouwde kom heeft afgespeeld wil hij namens zijn partij ook weten of het het volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mogelijk is om herten binnen de bebouwde kom af te schieten. Daarom wil Groen Links Zandvoort weten of er ook andere oplossingen mogelijk zijn en of die door het gemeentebestuur worden overwogen.
Duurzame oplossing
Als laatste stelt El Gebaly dat er nog steeds geen duurzame oplossing is voor op de lange termijn. Ook van die kant heeft Groen Links Zandvoort de nodige vragen in de richting van de gemeente Amsterdam die mede verantwoordelijk is voor het faunabeheer in de Amsterdamse Waterleidingduinen De progressieve raadsfractie wil onder meer weten hoe de communicatie met Amsterdam hier over verloopt en wat de status is van het overleg tussen Amsterdamse Waterleidingduinen en PWN.
Natuurbrug
Verder gaat Groen Links Zandvoort in op de natuurbrug tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en het duingebied van Staatsbosbeheer en PWN. Op dit moment staat er nog een hek en El Gebaly wil weten wanneer die wordt verwijderd.