Geen sprake van directe bedreiging bodemvervuiling Louis Davidsstraat

Foto: Jaap Koper

Van een directe bedreiging bij de bodemverontreiniging in de Louis Davidsstraat is volgens het Zandvoortse college geen sprake. Dat is wat verantwoordelijk wethouder Joop Berendsen meldt in een brief aan de gemeenteraad.

Aanleiding

Aanleiding voor het antwoord aan de raad zijn de vragen die Berendsens eigen partij de Ouderen Partij Zandvoort heeft gesteld na een publicatie van Follow the Money en Local Focus over een aantal vervuilde locaties in de provincie Noord-Holland. Een van de locaties betreft de omgeving van het Louis Davidscarré.

Chemische wasserijen

Volgens de wethouder zijn in het verleden diverse chemische wasserijen gevestigd geweest in het centrum van Zandvoort. Berendsen laat naar de raad weten dat deze bedrijven gezamenlijk een omvangrijke en overlappende grondwaterverontreiniging hebben veroorzaakt. Deze wasserijen hebben zich onder meer aan de Grote Krocht 21, Louis Davidsstraat en Schoolstraat 6a bevonden.

De Schoolstraat vanaf de zijde van de Louis Davidsstraat

Deelsanering

Maatregelen zijn volgens Berendsen niet nodig omdat met de bouw van een parkeerkelder onder de Albert Heijn in 2015 een deelsanering is uitgevoerd. ,,Middels grondwateronttrekking is destijds een groot deel van het freatisch grondwater onttrokken en na voorzuiveren geloosd”, schrijft Berendsen in de brief aan de raad.

Afgerond

De deelsanering is volgens de wethouder afgerond en eind 2015 heeft de provincie Noord-Holland ingestemd met de evaluatie van deze deelsanering. ,,Er resteert nu nog een verontreiniging op grotere diepte. Vanwege de omvang van de resterende verontreiniging is conform de Wet bodembescherming sprake van verspreidingsrisico’s. Van een directe bedreiging van een kwetsbaar object of gebied is echter geen sprake”, zegt de wethouder.

Saneringsplan

Wel is er volgens hem een verplichting voor de gemeente om in dit soort gevallen een saneringsplan op te stellen. Dat plan moet de gemeente ter goedkeuring voorleggen aan de provincie. ,,Het saneringsplan voorziet in het controleren op de verspreidingsrisico’s en de afbraak van de verontreiniging middels grondwatermonitoring”, laat Berendsen aan de raad weten.

Ingestemd

Volgens Berendsen heeft de provincie op 28 augustus 2019 ingestemd met dit saneringsplan. Niet lang daarna is volgens de wethouder het plan gepubliceerd op de website van de Omgevingsdienst IJmond. Voor het plan om te saneren heeft de gemeente nu een ontwerpbeschikking van dezelfde Omgevingsdienst IJmond.

Cookieinstellingen