Experiment gestart voor gescheiden afvalinzameling strand

De gemeente Zandvoort is begin juli gestart met een experiment waarbij een gescheiden afvalinzameling op het strand plaatsvindt. Voor het experiment heeft de gemeente Zandvoort vier afvaleilanden op het strand geplaatst met containers voor plastic, papier en restafval. De eilanden staan bij de strandpaviljoens Thalassa en Ahoi en de aangrenzende vrije stukken.

Instemming

Voor het experiment hebben het milieubedrijf Spaarnelanden en de strandpaviljoens Thalassa en Ahoi met instemming van de gemeente hiervoor de handen ineen geslagen. Dat doen de drie bedrijven samen met KIMO (organisatie die strijdt tegen vervuiling Noordzee) en Nederland Schoon.

Einde van het strandseizoen

Het experiment duurt tot einde van het strandseizoen. Daarna wil Spaarnelanden samen met de strandpaviljoens en de partners kijken of strandbezoekers open staan voor het gescheiden weggooien van hun afval. Ook  wil de gemeente onderzoeken of de kwaliteit van de ingezamelde afvalstromen goed genoeg is om te recyclen.

Straatmeubilair

Daarnaast bekijkt de gemeente of het mogelijk is van het ingezamelde plastic straatmeubilair te maken. Volgens de wethouders Joop Berendsen en Gert Jan Bluijs zal bij succes worden geprobeerd om in overleg met de pachters het experiment te gaan verbreden.

Oplossing

De gemeente streeft overigens samen met Spaarnelanden naar een oplossing om de hoeveelheid afval die door bezoekers en gebruikers op het strand wordt achtergelaten beter te beheersen. ,,Na het strandseizoen zullen daarover ook met de strandpachters, venters en de verenigingen van strandhuisjes betere afspraken worden gemaakt”, laten Berendsen en Bluijs in een brief aan de gemeenteraad weten.

Cookieinstellingen