Mate gebruik spoor is factor bij opstellen mobiliteitsplan rond Dutch Grand Prix

De mate waarin het spoor een factor wordt in de bereikbaarheid van Zandvoort tijdens de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort is leidend voor het mobiliteitsplan dat de komende maanden wordt opgesteld. Het is één van de antwoorden die wethouder Ellen Verheij geeft na raadsvragen van Ouderenpartij Zandvoort, D66 Zandvoort en PVV Zandvoort. Eerder hebben de drie partijen aan de bel getrokken bij het college om te weten hoe het er bij staat als het gaat om de komst van de Formule 1 naar het Circuit Zandvoort in het eerste weekend van mei.

Frequent overleg

Volgens de wethouder vindt over de mobiliteit met alle relevante en belanghebbende partijen, waaronder ProRail, frequent overleg plaats op bestuurlijk niveau. ,,Ik verwacht dat de komende weken meer duidelijkheid komt over de bereikbaarheid per spoor”, zegt Verheij.

Niet de enige aanleiding

Het is niet de enige aanleiding voor de vragen die drie raadsfracties hebben. De vraag waarom er een voortgang ontbreekt over de aangenomen motie van D66 om een verkeersregisseur aan te stellen bij de Formule 1 race is eveneens een belangrijke vraag. Volgens wethouder Verheij is vanuit de Vervoersregio Amsterdam (VRA) een strategisch adviseur bereikbaarheid uitgeleend voor de strategische invulling in de bereikbaarheidsopgave voor de Dutch Grand Prix. Verheij laat weten dat deze persoon op 19 augustus is begonnen.

Vergunningverlening evenementen

Een ander onderdeel waar de partijen antwoord op willen hebben is de vergunningverlening bij de evenementen tijden het weekend van de Dutch Grand Prix. Volgens de wethouder hebben diverse hulpdiensten destijds aangegeven dat het onmogelijk is om het evenement veilig en beheersbaar te houden als tientallen andere organisatoren een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente om hun activiteit in Zandvoort te ontplooien. ,,Vandaar dat het noodzakelijk is om één evenementenvergunning te verlenen voor het volledige racefestival (buiten het circuit) in Zandvoort”, zegt Verheij in antwoord op de vragen van OPZ, D66 en PVV.

Faciliterende rol

De gemeente heeft volgens Verheij een faciliterende rol als het gaat om het mede mogelijk maken van een groots evenement als de Formule 1 in de badplaats. ,,Met faciliteren wordt bedoeld dat de gemeente niet de organisator is van de Formule 1, maar wel alles in het werkt stelt om deze mede mogelijk te maken”, laat de wethouder aan de raad weten.

Wettelijke taken

Verheij wijst dat de gemeente wettelijke taken heeft op het gebied van veiligheid, vergunningverlening, toezicht en handhaving. Ook neemt de gemeente volgens haar een verbindende en regisserende rol op zich. ,,Daartoe zijn voor de domeinen bereikbaarheid, veiligheid, vergunningen, side-events en communicatie werkgroepen ingericht. Uiteindelijk moet het leiden tot een succes voor zowel inwoners van Zandvoort, ondernemers, bezoekers en de mondiale Grand Prix wereld”, zegt de wethouder.

Foto: Marcus van Dam

Cookieinstellingen