Uitleg college over afschieten damhert roept meer vragen op

Foto: Willem van der Sloot

De uitleg die het college van de gemeente Zandvoort heeft gegeven over het afschieten van het damhert met het scheve gewei roept eerder vragen op, dan dat het antwoord geeft. Dat vinden Willem van der Sloot, PVV Zandvoort voorman Marco Deen en Groen Links Zandvoort raadslid Karim El Gebaly.

Juiste procedures

Eerder heeft burgemeester David Moolenburgh laten weten dat bij het afschieten van het damhert de juiste procedures zijn gevolgd door de desbetreffende instanties. De burgemeester heeft in een antwoord aan de gemeenteraad het over onder meer degene die van Stichting Wildaanrijdingen Nederland specifieke kwaliteiten bezit en beschikt over de nodige vergunningen. ,,In dit geval is gekozen om het zekere voor het onzekere te nemen vanwege het aantal omstanders. Het is tevens niet de bedoeling dat een dier onnodig lijdt”, schrijft Moolenburgh aan de gemeenteraad.

Schriftelijke vragen

De burgemeester heeft daarmee een antwoord gegeven na onder meer schriftelijke vragen van de PVV Zandvoort en Groen Links Zandvoort. Beide raadsfracties hebben de nodige vraagtekens gezet over het afschieten van het damhert op 11 augustus.

Niet tevreden

Voor de Heemsteedse Courant laat Van der Sloot weten niet tevreden te zijn met de antwoorden.,,Hoe kan het dier op de vlucht slaan als het gewond was aan twee voorpoten? Het had al jaren een kreupele achterpoot. Ook hebben getuigen gezien dat het dier nog door de tuin rende,” zegt Van der Sloot.

Ontwijken

Volgens Van der Sloot ontwijkt het college ook de vraag waarom het dier op zo’n zeer gewelddadige manier is afgemaakt. Niet alleen Van der Sloot gaat zich beraden op verdere stappen, ook de raadsleden Deen en El Gebaly zijn ontevreden. Laatstgenoemde gaat met zijn fractie overleggen over eventuele vervolgstappen. Van der Sloot gaat in ieder geval het politie rapport opvragen van de meldkamerstappen.

 

Reacties