Nieuwbouw reddingspost Zuid voor Zandvoortse Reddingsbrigade is nog geen uitgemaakte zaak

Foto: Gemeente Zandvoort

De nieuwbouw van de reddingspost Zuid voor de Zandvoortse Reddingsbrigade is voor het Zandvoortse college van burgemeester en wethouders nog geen uitgemaakte zaak. Dat blijkt uit een brief die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd en waar het gemeentebestuur informeert over de stand van zaken als het gaat om de nieuwbouw van de reddingspost.

Naar buiten gekomen

Vorig jaar zijn de plannen voor de nieuwbouw van de reddingspost Zuid naar buiten gekomen. Nieuwbouw van de post is nodig, omdat het huidige onderkomen niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. De bedoeling is dat het nieuwe onderkomen meer uit de zeereep gaat komen en wat meer op het strand komt te staan.

Raadsbesluit

Begin dit jaar is op 26 februari 2019 een raadsbesluit genomen om een procedure in werking te zetten voor de bouw van een nieuwe reddingspost op het zuidelijke gedeelte van het Zandvoortse strand. Naast een omgevingsvergunning is ook een aanbestedingsprocedure gestart om een aannemer te vinden, die de nieuwe post gaat realiseren.

Knelpunten

Alleen ziet het college wel een aantal knelpunten. Voor dit bouwproject voorziet het gemeente een overschrijding van de stikstof norm bij de uitvoering van de bouw. Uit berekeningen van onderzoeksbureau Aerius Calculator kan de natuur in de omgeving daar hinder van ondervinden. Achter de post liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen wat een Natura 2000 gebied is.

Aanbesteding

Ook bij de aanbesteding zijn er nogal wat knelpunten. Bij de ingediende stukken van de aannemers die de nieuwbouw willen uitvoeren, blijkt dat de kosten hoger liggen, dan die door het college zijn voorzien. Het gemeentebestuur kijkt daarbij vooral naar de bouwkostenstijgingen van de afgelopen periode. Het college denkt dat de bouwkosten hoog zullen blijven en mogelijk verder door gaan stijgen. ,,De inschatting is dat we aan de lage kant zitten met de huidige kostenraming. Helaas is deze verwachting ook werkelijkheid geworden”, laat verantwoordelijk wethouder Joop Berendsen in de brief weten.

Oplossingen

Voor het oplossen van de knelpunten schetst het Zandvoortse college drie mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om het budget voor de bouw op te hogen en door te gaan met de aanbesteding. Dit wil het college alleen doen als de gemeenteraad bereid is om het financiƫle gat te overbruggen en als daar extra geld voor wordt gevonden.

Project afblazen

De tweede mogelijkheid is om de aanbesteding als mislukt te beschouwen en het project voor de nieuwbouw van de reddingspost Zuid verder af te blazen. De laatste mogelijkheid die het gemeentebestuur aan de gemeenteraad voorstelt, is om de aanbesteding te stoppen en een nieuwe strategie bepalen De gemeente heeft volgens het college als aanbestedende dienst geen verplichting om de opdracht te gunnen.

Nadrukkelijk

Dit is ook nadrukkelijk opgenomen in het Aanbestedingsreglement Werken (ARW) en de aanbestedingsleidraad. Deze maakt het mogelijk dat inschrijvingen die aanzienlijk hoger zijn dan redelijkerwijs verwacht mocht worden kunnen beoordeeld worden als onaanvaardbare inschrijvingen.

Evaluatiegesprek

Het college wil als eerste stap de inschrijvende partijen uitnodigen voor een evaluatiegesprek. Dat gesprek heeft als doel een verduidelijking te krijgen van de inhoud van hun inschrijving en de gestelde eisen van de aanbesteder. ,,Aan de hand van de evaluatiegesprekken kunnen we ons een beter beeld vormen van de reden van de hoge inschrijvingen en de eventuele mogelijkheden voor een vervolg. Op basis hiervan kan een nieuwe strategie worden bepaald”, stelt wethouder Berendsen in de brief aan de raad.

Cookieinstellingen