Werkzaamheden NS-station Zandvoort op Formule 1-niveau en herten nog altijd in de race

Foto: Charles Duijff

Het Zandvoortse NS-station wordt nog altijd voorbereid voor de komst van duizenden bezoekers vanwege de Formule 1 races begin mei 2020. De werklieden werken daarvoor ook op formule 1 niveau.

(tekst en foto’s Charles Duijff)

Werkzaamheden

Niet alleen op het Circuit Zandvoort vinden er op dit moment werkzaamheden plaats die nodig zijn voor de Formule 1, ook op het trein station van Zandvoort zijn mensen onder regie van ProRail volop aan het werk. Zo verschijnt er aan de noordzijde (aan de kant van woonwijk Duinwijk) een duurzaam perron waarbij de bezoekers aan de Dutch Grand Prix uit kunnen stappen.

Het onlangs aangelegde perron aan de noordzijde ligt er fraai en solide bij, tevens voorzien van bovenleiding

Wachthuisje en Kiosk

Om de grote bezoekersaantallen in goede banen te leiden, is er ruimte nodig wat weer gevolgen heeft voor een glazen wachthuisje en kiosk. Het wachthuisje is verdwenen en de kiosk krijgt een andere plaats.

De bestaande kiosk op het perron wordt meer naar het midden verplaatst (hier staat deze nog op de huidige positie)

Nu kunnen reizigers die op het treinstation komen, nog gemakkelijk de obstakels voor de bouw ontwijken. Een foto kan iedereen ook zo maken, maar hoe zal het straks zijn tijdens het eerste weekend van mei als drommen bezoekers hun weg naar het Circuit Zandvoort moeten vinden?

In alle rust kunnen reizigers nu nog wachten op de trein
Of als het perron is verlaten terwijl één werknemer van ProRail het werk bekijkt
Het station aan de zuidzijde met recht de plaats waar voetgangers eventueel gebruik kunnen maken van de lift

Zuijdzijde

Aan de zuidzijde van het treinstation zijn er ook werkzaamheden en kunnen voetgangers nog gebruik maken van de lift. De trap naar het perron is tijdelijk buiten gebruik. Wie lopend het perron wil bereiken zal even de hoek om moeten lopen om via de hoofdingang en de trap naar beneden te nemen om op te stappen voor een trein.

Damherten

Ook de damherten zijn te zien in de badplaats zoals in de buurt van de Zandvoortselaan. De dieren nemen een spurt richting een stenen muur van ongeveer een meter hoog en die nemen de sprong met gemak. ,,Ze wandelen nog regelmatig door het hele dorp”,  vertelt een voorbijgangster. Net als de werkzaamheden op het station blijft het spotten van herten in de badplaats toch iets bijzonders. Misschien is het wel een welkomstmotto voor de liefhebbers van de Formule 1 uit buurland Duitsland, want dat kan dus ongewijzigd blijven: ‘Hert(z)zich wilkommen’

Nieuwsgierig kijkt dit hert in de richting van de lens
Misschien wel maatgevend voor de gevechten die de coureurs straks tijdens de Dutch Grand Prix gaan leveren
Cookieinstellingen