308 Zandvoortse Holocaustslachtoffers herdacht met Levenslicht

Foto: Jaap Koper
Afgelopen week zijn in Zandvoort de 308 Holocaustslachtoffers uit Zandvoort herdacht met het monument het Levenslicht. Burgemeester David Moolenburgh heeft de herdenking geopend en zegt dat het onze dure plicht is deze inktzwarte periode uit onze geschiedenis te blijven herdenken en daar keer op keer bij stil te staan’

Tijdelijke monument

De burgemeester spreekt bij het tijdelijke monument Levenslicht dat ook in Zandvoort staat en waarbij Moolenburgh vraagt om stil te staan bij al die mensen uit de badplaats zijn vermoord in het Nazi-tijdperk. ,,550 Zandvoorters werden in 1942 weggevoerd naar Amsterdam. En van daaruit verder richting de kampen voor het noodlot dat hen te wachten stond”, zegt de burgemeester bij het monument.

308 mensen

In Zandvoort hebben 308 mensen uiteindelijk de dood gevonden. ,,308 individuen, opa’s, oma’s, moeders en vaders. En veelal kinderen die nog een lang leven voor zich hadden. Levens die ruw onderbroken werden. Om geen andere reden dan dat je Joods was”, zegt de burgemeester in zijn toespraak.

De uitleg bij het monument

Ten einde

Moolenburgh zegt in de toespraak dat hiermee ineens een in Zandvoort zo levendige Joodse gemeenschap ten einde is gekomen, wat onvoorstelbaar is en niet is te bevatten.Daarna leest hij de namen voor van de 308 Joodse dorpsgenoten die de holocaust niet hebben overleefd. Rabbijn Spiero roept de aanwezigen op deze namen niet te vergeten. Verder roept hij op om tijdens de daaropvolgende Sjabbat kaarsen aan te steken zodat het licht van de overlevenden blijft branden.

Tentoonstelling

Het tijdelijke monument is nog te zien tot 3 februari 2020 op het Kerkplein. Hiernaast zal gedurende deze periode in de hal van het Raadshuis de tentoonstelling plaatsvinden ‘Wat is 75 jaar vrijheid in Zandvoort’ van Edwin Keur.

Cookieinstellingen