Uitspraak Raad van State heeft consequenties voor toeristische verhuur in Zandvoort

Foto: Pixabay

Afgelopen week heeft de Raad van State een streep gehaald door de regels voor de woningverhuur aan toeristen wat volgens de PvdA Zandvoort ook consequenties gaat hebben voor de toeristische verhuur in Zandvoort. Uit deze uitspraak van het hoogste bestuurlijke rechtsorgaan blijkt dat de tienduizenden Nederlanders die hun woning met enige regelmaat verhuren via onder meer Airbnb, in overtreding zijn. Dat betekent dat vakantieverhuur illegaal is zonder vergunning.

(bron: Recht.nl)

Vragen

Voor de PvdA Zandvoort is het aanleiding om het Zandvoortse college te vragen welke consequenties deze uitspraak van de Raad van State heeft voor de Zandvoortse situatie. De PvdA Zandvoort wil van het gemeentebestuur weten welke maatregelen genomen moeten worden voor het toeristenseizoen. Daarnaast willen de sociaal democraten weten wat de uitspraak betekent voor de afspraken over handhaving en het terugdringen van illegale verhuur.

Beleid

Raadslid Maaike Koper van de Zandvoortse sociaal democraten vindt dat de gemeente beleid moet hebben voor de toeristische verhuur. ,,Wij hebben een meldplicht en geen vergunningplicht. Ik maak mij zorgen over de woningonttrekking voor de woningzoekenden”, zegt het PvdA raadslid.

Vrijstellingen

De Raad van State heeft zich gebogen over een kwestie in Amsterdam. Daar heeft de gemeente eigen regels vrijstellingen opgenomen. Zolang de woningeigenaar de verhuur meldt en zich houdt aan de maximale termijn van dertig dagen per jaar, is er geen vergunning nodig binnen de gemeente Amsterdam.

Onrechtmatig

Deze uitzonderingen zijn volgens de uitspraak van de Raad van State evenwel onrechtmatig. Het is al sinds een uitspraak uit 2015 duidelijk dat de Afdeling vakantieverhuur het ziet als onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad. Zelfs als het voor één dag is. Ook de PvdA Zandvoort wijst het Zandvoortse college hier op.

Cookieinstellingen