Haalbaarheid voor een hospice in Zandvoort is onzeker

Foto: Pexels

Een hospice in Zandvoort is uiterst onzeker na een haalbaarheidsonderzoek wat is uitgevoerd en waarbij de gemeente Zandvoort de verwachting heeft dat er een gering aantal mensen daar gebruik van zullen maken. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de financiƫle grenzen van de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg. Dat blijkt uit een brief die aftredend wethouder Gert-Jan Bluijs naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Jaarcijfers

Volgens het college blijkt uit de jaarcijfers over 2018 van het Hospice Haarlem en omgeving dat 5% van het totaal aantal zorgvragers komt uit Zandvoort en het nabijgelegen Bentveld. ,,Dit betreft 9 personen uit Zandvoort. Daarvan hebben 7 personen zorg ontvangen in het Hospice zelf en 2 personen hebben de zorg bij hen thuis ontvangen”, laat Bluijs aan de gemeenteraad weten.

Sterftecijfers

Het college heeft ook gekeken naar sterftecijfers in 2018 in Zandvoort. Op basis van deze cijfers is een inschatting gemaakt hoeveel mensen mogelijk gebruik zullen maken van zorg in een Hospice. Op basis van de uitkomst denkt het college dat ongeveer 24 mensen per jaar gebruik zullen maken van een hospice in Zandvoort. ,,Voor een hospice met drie bedden is minimaal een bezetting van 45 mensen op jaarbasis nodig om rendabel te kunnen zijn”, stelt Bluijs.

Wens

Een eigen hospice in Zandvoort is onder meer de wens van PvdA raadslid Maaike Koper die zich bezighoudt met de haalbaarheid van een hospice in Zandvoort. Voor ZFM Zandvoort laat het raadslid weten, blij te zijn dat er aandacht komt voor ondersteuning vanuit het sociaal domein door onder meer speciaal getrainde vrijwilligers aanvullend op medische zorg, met aandacht voor mantelzorgers. De communicatie kan volgens Koper wel beter, omdat lang niet iedereen op de hoogte is van wat er mogelijk is.

Moeite

Koper heeft moeite dat er wordt gekeken naar de rentabiliteit en dat het ook economisch niet haalbaar is. ,,Ik vraag mij af of we niet kunnen kijken of we als samenleving niet op een andere manier kunnen kijken of het wel haalbaar is”, zegt het raadslid bij ZFM Zandvoort. Het raadslid vindt dat het meer moet gaan welke vraag er uit de bevolking komt en hoe die moet worden opgepakt.

Toekomst

Hospice Haarlem denkt aan uitbreiding in deze regio. De gemeente en Hospice Haarlem blijven met elkaar in gesprek over deze ontwikkeling, mogelijk dat belangen en behoeftes van Zandvoort hierin meegenomen kunnen worden. In dat laatste ziet ook PvdA raadslid Koper een kans dat er toch nog een hospice kan komen in Zandvoort, vanwege de verwachte vraag in de regio op deze vorm van zorg.

Cookieinstellingen